Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstven sportski događaj

ZAGREBAČKI NOĆNI CENER - Čarobna utrka koju sportaši obožavaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cener nije samo utrka od deset kilometara, Cener je doživljaj. Noću, ulicama centra glavnog grada Zagreba, tisuće trkača otrči ovu utrku uz glasno navijanje prijatelja, obitelji i prolaznika koji stoje tik uz stazu. Kad je Cener, noć je uistinu čarobna.

Peti, polujubilejni Zagrebački noćni cener starta u nedjelju 06.11. u 19 sati u parku Zrinjevac. Ovu zagrebačku utrku organizira društvo športske rekreacije Aktivan život povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”.

Utrka rasprodana u samo 44 sata

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Cener je jedina ulična utrka koja se trči kroz centar Zagreba i koju trkači posebno vole, što su i dokazali kada su prijave ovo ljeto planure u rekordnom roku. Naime, ovogodišnji Cener je rasprodan u samo 44 sata od otvaranja prijava! Iako je ove godine, zbog velikog interesa, povećan broj sudionika za duplo i promijenjena je staza koja sada uključuje gradske znamenitosti kao Trg bana Jelačića, Ilicu, Britanski trg… 2.300 startnih brojeva nije bilo dovoljno za sve zainteresirane trkače.

Staza je ove godine još atraktivnija, uz glavni trg i najdužu gradsku ulicu, dodane su još Primorska ulica i Prilaz Gjure Deželića. Umjesto šest krugova, sada natjecatelji vrte samo tri.

Generalni sponzor Zagrebačkog noćnog cenera je Vipnet, a ostali prijatelji i pokrovitelji Cenera 2016. su: Cedevita, Nissan, Grawe, Perskindol, Grad Zagreb, Policijska uprava Zagrebačka, Zagreb Runners, Mandarinet i Nextbike.

Konfeti, gajde, vatromet...

Pozvani su i navijači da dođu glasno i veselo podržati natjecatelje na navijačke punktove jer ovo je rijetka utrka gdje se navija tik uz stazu i gdje natjecatelji mogu u prolazu vidjeti originalne natjecateljske transparente, čuti živu glazbu bubnjara i svirača gajdi, te biti zasuti konfetima za vrijeme vatrometa.

Najcool noćna utrka imat će i live prijenos putem YouTube streaminga koji će voditi aktivna trkačica i velika zaljubljenica u trčanje, Ana Stunić.

Kako je Zagreb dobio Cener

Prvo izdanje utrke je bilo 2012. godine kada je organizator saznao da MUP neće organizirati sada već legendarnu zagrebačku uličnu utrku “Zagrebačka četiri trga”. Nekoliko godina prije je ugašena još jedna zagrebačka ulična utrka, ''Novogodišnja utrka'' koja se također odvijala u središtu grada. Spajanjem najboljeg i najatraktivnijeg iz ove dvije utrke, te dodavanjem nekih novih segmenata, nastao je Zagrebački noćni cener.

Tako su lokacija i dio staze ostali od “Zagrebačka četiri trga”, a od “Novogodišnje utrke” je posuđena ideja održavanja noćne utrke. Na sve to je organizator nadodao i nešto svoje – točnih 10.000 metara. Naime, u Zagrebu i Hrvatskoj je u to vrijeme bilo jako puno polumaratona i gotovo da nije bilo utrka od 10 kilometara koje su trkači priželjkivali.

Cener se redovito održava početkom studenog povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti i zato je utrku, od samog početka, podržao i Grad Zagreb kroz Ured za zdravstvo jer se ovom utrkom može napraviti još jedan korak naprijed prema iskorjenjivanju svih vrsta ovisnosti u Zagrebu. 

Zagrebački noćni cener 2015 from Trcanje.hr on Vimeo.

Internacionalni Cener

Sve je počelo prijateljstvom Zagreb Runnersa s Belgrade Urban Running Temom (BURT), jednim od najbrojnijih svjetskih crewova i organizatorima We Run Belgrade utrke koji su se rado odazvali na poziv da dođu u Zagreb.

Susjedi iz Milana, Red Snakes Milano (RSM) koji putuju svijetom i sudjeluju na raznim utrkama, također nisu htjeli propustiti priliku i vesele se svojoj prvoj utrci u Zagrebu.

Kako se pročuo glas među running crewovima o dobroj zabavi i posebnoj atmosferi na Ceneru, i članovi crewova iz Švedske, Francuske, Nizozemske, Njemačke i Danske su se počeli javljati s pitanjem: ''A što je to Cener?''

A Cener do sada nisu propustili i prijatelji iz škole trčanja Klix iz Sarajeva koji ove godine dolaze s punim autobusom polaznika i donose posebnu poslasticu – baklavu

Najbolji sastojak Cenera, uz trkače, su – navijači

Zaduženi za organizaciju navijanja na ovogodišnjem Ceneru su ZG Runnersi, kojima su zaštitni znak – konfeti. Trkači već znaju da su blizu ZG Runner navijačkog kornera kada čuju jaku buku, vide konfete u zraku, vatromet na nebu i kada odjednom osjete nevjerojatnu energiju i neobjašnjivo ubrzaju prema cilju.

Naravno da je priprema već pola utrke, pa se natjecatelji, uz dobro zagrijavanje, maskiraju za utrku bojama za lice koje svijetle u mraku. Neki smatraju da će im posebnu snagu i izdržljivost dati kostimi, pa je prošle godine Cener trčao i jedan Supermen. Ove godine možda navrati i Spiderman na Zrinjevac...

A kada smo već kod supermoći (jer ipak treba izdržati 10 kilometara), navijači i njihovi transparenti su najbitniji sastojak i zaštitni znak Zagrebačkog Cenera.

Transparenti Ajmo mama. I tata.; Trči kao da loviš startni broj za iduću godinu; May the force be with you samo su neki od trasparenata podrške koji su prošle godine navijači izradili u cheering corneru.

Međutim, jedan koji je već postao tradicija i koji natjecatelji iznimno cijene i uvijek gledaju gdje je postavljen, je onaj Nikoline Jakovljević, ''tete sa super moćima''. Nikolina je ovaj epitet zaslužila zahvaljući svom transparentu Dotakni za super moći koji većina trkača nestrpljivo očekuje i svakako u prolazu dotakne kako bi možda baš oni otrčali osobni rekord na Ceneru.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene