Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjerila se kvaliteta života

Zagreb među najskupljim europskim metropolama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb spada među najskuplje europske metropole. Da bi prosječna zagrebačka obitelj platila režije treba joj oko 1.400 kuna, a to čini četvrtinu prosječnih primanja. Podaci su to stranice Nambeo koja skuplja podatke o uvjetima života u više od 3.000 gradova. Mjerilo je New York.

Plin, struja, voda i komunalije - najskuplje režije, odmah iza Ljubljane, plaćaju se u gradu Zagrebu. Od sto kuna, samo na režije odlazi čak 25. ' Sve je to stvar odnosa, onoga što imaš u novčaniku i onoga što moraš platiti', kazao je jedan građanin.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Tomislav Rosandić, suvlasnik zgrade Smještaj za strane radnike? Službe na terenu, stanari zgrade u centru Zagreba nestpljivi: "Želimo što prije saznati o čemu se radi"

Baš na taj odnos novčanika i zadanih troškova koji stalno rastu, godinama upozoravaju sindikati. ' Imamo vrh europskih cijena i dalje zaostale niske plaće i mirovine s kojima se te cijene više ne mogu pokrivati. Štede izravno na hrani da bi mogli platiti taj svoj skupi život', kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

>> Zagrebački kafić prvi u Hrvatskoj uveo 'uvjetnu kavu'!

A na njega utječe i cijena najma stana ili četvorni metri vlastitog, za koji, prosječna obitelj, dobro naradi. Prosječna zagrebačka obitelj za prosječan stan mora raditi čak 14 godina. Za isti takav stan, obitelj u Berlinu radi 5 godina, ima veća primanja i dvostruko manju kamatu.

Berlincima ostane više novca za razonodu. Berlin je tako po kvaliteti života na prvom mjestu. Zagreb je šesti. ' Za mene kvaliteta života znači da mogu izaći vani, družiti se s ljudima i sve si to priuštiti s normalnom plaćom', kazala je jedna građanka.

U Zagrebu se, barem na kapučino, još uvijek može jeftinije nego u drugim europskim metropolama. U Zagrebu on stoji euro i 31 cent, u Kopenhagenu čak 4 eura i 5 centi, u Ateni 3 i pol, u Parizu se pije za 3, u Berlinu za 2, a u Ljubljani za jedan i pol euro. U računanje se bacio i gradonačelnik Bandić pa će svoje podatke predstaviti sljedeći tjedan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene