Zagreb će već ovoga ljeta krasiti još tri nove fontane ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice.


Građane će tri nove fontane ispred zgrade NSK stajati 30 milijuna kuna. Gradonačelnik ne dvoji da hrvatskoj metropoli i jednom od najljepših europskih gradova trebaju ovakvi prostori, dok oporba negoduje.

Vezani članci Ovo su ljudi koji će zbog potresa prezimiti u kontejnerima - 3 Građani nakon potresa i dalje žive u kontejnerima i hostelu, a Bandić se hvali: "U Zagrebu nitko ne spava na ulici i nitko nije bez toplog doma" Milan Bandić - 1 Bandić: "Da su u gradskoj blagajni naše pare, ne bi bilo pada rejtinga. Novca će biti za kapitalne projekte"

Tri godine nakon što su završene prve dvije, u Zagrebu su nastavljeni radovi na izgradnji još tri takozvane Bandićeve fontane.

'Sada u ovo vrijeme netko će reći - nije trebalo. Nikad nije vrijeme ako nećete ništa napraviti. Pa valjda za 100 godina grad Zagreb je zaslužio da se naprave tri fontane', smatra gradonačelnik Milan Bandić.

Radovi su već počeli, rokovi jasno definirani. 'Očekujemo da će pet mjeseci biti realni rok i da 1. srpnja, možemo završiti s kompletnim zahvatom', kaže Ivica Blažun, voditelj projekta.

Uz izgradnju prijašnjih fontana vezale su se brojne kontroverzije. Ministarstvo gospodarstva tužilo je Grad Zagreb i njegova gradonačelnika Bandića zbog nezakonite gradnje pothodnika i fontana - ministarstvu je bio sporan navodno nezakonito sklopljen ugovor bez provedenog postupka javne nabave. O današnjim radovima na novim trima fontanama građani imaju podijeljena mišljenja.

Iako ideja o fontanama nije Bandićeva i nastala je '92., kritike na vrijeme izgradnje dala je i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. 'Niz je infrastrukturnih objekata koji bi bili neophodni. Fontane lijepo izgledaju, ali nisam sigurna da su fontane rješenje za naše građane koji su bez vode, bez odvodnje, koji možda nemaju asfalta do svoje kuće', rekla je Mrak Taritaš.

Na odgovor gradonačelnika Bandića nije trebala dugo čekati. 'Njoj drugo ništa nije preostalo. Što je opoziciji preostalo nego da jambra, kritizira ili da nudi i konstruktivno daje prijedloge da ovom gradu omogućimo bolji život?', odgovara Bandić. Građani će nove tri fontane platiti još 30 milijuna kuna.