Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trima domaćinstvima u Zagorju otkrivene su svinje zaražene svinjskom kugom, izjavila je nakon sjednice lokalnog kriznog stožera za suzbijanje kuge njegova voditeljica mr. Mirjana Krušelj.


U domaćinstvima u Krapini, Radoboju i Zlataru zaraženo je ukupno 70-ak svinja.

Vezani članci Slika nije dostupna Zagorje: Osnovan stožer zbog svinjske kuge Slika nije dostupna Svinjska kuga u Zagorju

"Do daljnjega je zabranjen promet svinjama u krugu od 10 kilometara od mjesta pojave svinjske kuge, što obuhvaća skoro polovicu Krapinsko-zagorske županije. Isto tako na tom je području zabranjena svinjokolja", napomenula je Krušelj.

Budući da je doba svinjokolje, pojasnila je da će uzgajivači svinja na zaraženom (3 km) i ugroženom području (10 km) ipak moći klati svinje i to idućega vikenda, 1. i 2. prosinca, ali uz prethodnu najavu veterinarima koji će onda napraviti klinički pregled svinja.

Krušelj je potvrdila da su svinje zaražene svinjskom kugom ilegalno stigle do kućanstava u Krapini, Zlataru i Radoboju, i to s područja na kojemu se ranije pojavila ova bolest. Utvrđena je i povezanost zaraženih životinja pronađenih 16. studenoga u Mihovljanu i Loboru, s novim slučajevima zaraze.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju