Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što smo kupovali, kupovali smo

U sljedeći nedjeljni shoping tek za pola godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odzvonilo je nedjeljnom shopingu. Danas je posljednja nedjelja u kojoj se moglo kupovati prema pravilima starog zakona. Već iduće, gotovo sve prodavaonice bit će zatvorene. Dio velikih trgovaca zbog toga je već najavio otkaze. Gubitka posla boje se i vlasnici malih obiteljskih trgovina.

Na zagrebačkoj Kajzerici Dragica Franjkić i njezin suprug vode malu obiteljsku trgovinu. Nedjeljom rade od 8 do 14 sati.  Zabrana će ih financijski pogoditi. 

Pročitajte i ovo Supermarket - 1 Planirajte na vrijeme Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Ilustracija Radne nedjelje Detaljan popis trgovina koje će biti otvorene u nedjelju 11. veljače

'Nama je nedjelja jači dan nego petak i subota, dva radna dana, a k tome ne radim punu nedjelju, nego samo do dva sata. Nedjeljom dolaze susjedi koji ne žele voziti se taj dan negdje daleko jer im je dosta toga preko tjedna. Kupuju ovdje kruh, novine i sve ono što su zaboravili tijekom tjedna', kaže Dragica. 

U velikom centru, pak, kupci stoje u redu za kruh. Njih 40 posto u istraživanju Gfk tvrdi da su protiv rada nedjeljom, no gužve ih demantiraju. Čak 96 % građana kupuje i nedjeljom.  Mnoge male trgovine mogle bi propasti, a dio velikih već je najavio otkaze. 

Koji to turisti posjećuju Kajzericu?

'Naravno da nikome, od onih koji su zastupali stajalište da se ne radi nedjeljom do onih koji zastupaju da se radi nedjeljom, nije svejedno. Promjena je promjena i svakako će se odraziti i tražiti od trgovaca dodatne napore da se reorganiziraju', kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Osim tmurnih posljedica, u zakonu ima i nelogičnosti. Trgovine tako smiju raditi nedjeljom i blagdanom u turističkoj sezoni, od 1. lipnja do 1. listopada. Dragica pita - koji to turisti posjećuju zagrebačku Kajzericu? 

Postavlja se i pitanje što je sa zimskim ili cjelogodišnjim turizmom koji želimo razvijati? Birokrati su shvatili da se krše radnička prava, pa umjesto da natjeraju inspekcije da rade svoj posao, oni su odlučili zabraniti rad nedjeljom. U susjednoj Sloveniji Ustavni je sud srušio takvu odluku, a slično bi se moglo dogoditi i kod nas. U našem Ustavu piše - poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike Hrvatske.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene