Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvali na ozbiljno ponašanje

Zadarski branitelji: Bez obzira na presudu, moramo ostati dostojanstveni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici 24 zadarske braniteljske udruge pozvali su danas na konferenciji za novinare sve građane da se u petak ujutro okupe na glavnome zadarskom Narodnom trgu te da tako izraze potporu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču tijekom izricanja presude na Sudu u Haagu.

Riječ je o akciji koja se pod nazivom "Zajedno i dostojanstveno za istinu" organizira diljem Hrvatske, a stotinu branitelja iz Zadra u petak će otputovati u Zagreb, gdje će na Trgu bana Josipa Jelačića s ostalima pratiti prijenos presude Žalbenog vijeća Međunarodnoga suda u Haagu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Dan prije, u četvrtak u 18 sati zadarski branitelji pokazat će i molitvom da su uz generale tako što će biti na misi u katedrali sv. Stošije. "Pozivamo sve branitelje, građane i djecu da se okupimo u što većem broju i pružimo potporu generalima u Haagu bez obzira na to kakva će presuda biti te im damo još jedan poticaj da izdrže u svim svojim nedaćama", rekao je u ime 24 braniteljske udruge predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije Davor Prtenjača.

"O osuđujućoj presudi ne želimo niti razmišljati, ali u slučaju negativne presude, smatram da svi imamo dužnost i obvezu ponašati se ozbiljno i odgovorno u civiliziranom duhu. Bez obzira na presudu, moramo ostati dostojanstveni, upravo onakvi kakvi smo bili za vrijeme Domovinskoga rata", poručio je Prtenjača.

Pročitajte i ovo Deset godina od presude generalima - 3 DAN ZA PAMĆENJE Prošlo je deset godina od presude generalima, prisjetite se emotivnih trenutaka Šime Vičević i Danijel Kotlar(Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obljetnica VRO Maslenica "Sjećanja su još uvijek živa, kao da se sve odigralo jučer. Bila je to bitka svih bitaka"

>> Presuda generalima UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr!

Generale su iz Zadra poduprli i Gotovinini prijatelji i suborci Danijel Kotlar i Željko Dilber. "Sigurno da imam veliku tremu. Cijelo vrijeme osjećam grč i veliku napetost iščekujući presudu", rekao je Kotlar, suborac generala Gotovine, dodajući kako se tom presudom ponajprije definira sudbina generala Gotovine i Markača i njihovih obitelji, ali i sudbina cijelog Domovinskog rata. "Znamo koje su temeljne odrednice te presude, posebno u odnosu prema tzv. zločinačkom pothvatu", istaknuo je, dodajući da zato može reći da je "izražena jaka trema".

Željko Dilber rekao je kako očekuje "jedinu ispravnu i pravednu presudu, a to je oslobađajuća presuda" za generale. "Naravno da smo na neki način uznemireni, posebno kada se osvrnemo na prvostupanjsku presudu koja je takva kakva jest. Međutim, optimizam nije prestao. On je i dalje prisutan, posebno kod nas koji smo svjedoci toga vremena i tih događaja i koji znamo točno što se događalo u to vrijeme. Svjesni smo da je riječ o političkoj optužnici, ali, evo, nakon svih ovih godina, svejedno očekujemo oslobađajući presudu", rekao je prijatelj generala Gotovine Željko Dilber, koji danas putuje u Haag. "Ne mogu reći da sam miran. Naravno da sam uzbuđen prije puta, ali želim sebe uvjeriti da će biti sve uredu i iskreno vjerujem da se u petak vraćam u Hrvatsku zajedno s generalima", rekao je Dilber. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene