Jutros je na križanju Gajeve i Tesline ulice u samom centru grada ilegalno osvanuo znak zabrane snimanja i fotografiranja.


Alen Ordulj iz Odjela za promet nadležnog gradskog ureda, pojasnio je za Dnevnik.hr o čemu se zapravo radilo.

Vezani članci Zgrada na adresi Vukovarska ulica 56 u Zagrebu Zaposlenici se boje za svoje živote, a iz Grada i Porezne demantiraju da zgrada ima crvenu naljepnicu: "U njoj su manja ili nikakva oštećenja" Zagrepčani strahuju za školarce nakon potresa - 6 Bandić obećava sigurne koridore za djecu i uvjerava - prilazi su u redu: "Trakama su omeđeni prostori koji nisu sigurni"

Naime jedna skupina poslala je upit gradu oko performansa i postavljanja spornog znaka, no Ordulj ističe da im je upit odbijen te da su oni svejedno ilegalno postavili znak zabrane fotografiranja na zagrebačku špicu. Problem je bio u tome, ističe, što oni koriste prave prometne znakove. U međuvremenu nadležan gradski ured oglasio se i službenim priopćenjem.

'Lokalna baza za osvježavanje kulture – BLOK iz Zagreba, Biankinijeva 3a, podnijela je ovom Uredu zahtjev za izdavanje rješenja za postavljanje znakova na stalcima, 04. i 05. listopada 2011. godine u svrhu izvođenja projekta 'Kraj povijesti' nizozemskog umjetnika Jonasa Staala. Povjerenstvo za davanje u zakup i na korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta, nije dodijelilo lokaciju budući je Odjel za promet dao negativnu suglasnost s postavom prometnih znakova na stalcima na javno-prometnim površinama', priopćio je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Budući Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje prometnu signalizaciju koja se postavlja na javno - prometne površine uz projektnu dokumentaciju i suglasnost policije. Postavljanje traženih znakova, koji svojim izgledom sliče na zakonom propisanu prometnu signalizaciju je zabranjeno, jer bi zbunjivalo sve sudionike u prometu, pišu u priopćenju.

'Predmetni znakovi zabrane fotografiranja postavljeni su bez odobrenja nadležnoga tijela. Komunalno redarstvo ovoga Ureda provodi odgovarajući postupak, te je u tijeku uklanjanje predmetnih znakova. Tijekom današnjeg dana (4. listopada 2011.) do 14 sati uklonjeno je 10 znakova', obrazloženo je na kraju priopćenja.