Zaštitne radionice osobama s invaliditetom dobra su prilika za zapošljavanje. Jedna od njih je URIHO koju smo posjetili i upoznali ljude koji unatoč invaliditetu za život zarađuju šivajući radne uniforme. U Hrvatskoj je takvih ustanova ukupno sedam, a ministar rada Marko Pavić danas je sudjelovao na potpisivanju ugovora s njima i to vrijednih 43 milijuna kuna.

Galerija


Emina Crnaić od rođenja je gluhonijema. U zaštitnoj radionici naučila je šivati i danas od toga živi. Taj posao radi već 17 godina i svakodnevno šiva radnozaštitnu i službenu odjeću. 

Vezani članci Zapošljavanje osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neizvjesna budućnost osoba s invaliditetom: Mnogi poslodavci koji su ih dužni zaposliti radije plaćaju kazne Zapošljavanje osoba s invaliditetom (Foto:Dnevnik.hr) - 2 Diskriminacija u Hrvatskoj: "Njima je moj životopis super, ali kad me uživo vide..."

U pogonu URIHO-a zaposleno je 110 osoba, od čega ih je 68 s invaliditetom. Šivače je na tržištu danas teško naći. Stoga ih ovdje sami podučavaju šivanju.

Goran Folnegović, pomoćnik ravnatelja za proizvodnju ustanove URIHO, kaže da šivača nema, osim starijih koji su već na zalazu radnog vijeka.

U Hrvatskoj ima više od 511 tisuća osoba s invaliditetom. Od toga je njih 11 tisuća zaposleno. Većina ih radi u ovakvim zaštitinim radionicama kojih u Hrvatskoj ima sedam.

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, danas je sudjelovao na potpisivanju ugovora kojima im se dodijelilo 43 milijuna kuna

Folnegović kaže da će taj novac iskoristiti uglavnom za nabavu strojeva, tehničke i tehnološke opreme da bi se poboljšali uvjeti rada, dok će dio utrošiti za uređenje prostorija. 

A u Zagrebu je otvoren prvi kafić u kojem su zaposleni gluhi i nagluhi konobari. Projekt je to zagrebačkog Saveza gluhih i nagluhih. Piće naručite putem tableta, konobari vas uče znakovni jezik, a za dobru atmosferu čak i zapjevaju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr