Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog pravobraniteljice za djecu

Za seks s osobama mlađim od 16 godina prijeti zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seksualni odnos osobe starije od 21 godine s osobom mlađom od 16 godina u Hrvatskoj bi mogao postati kaznenom djelo, bez obzira na to je li maloljetna osoba na seks pristala ili ga čak inicirala.

Tako će biti ako bude prihvaćen prijedlog pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, koja je radnoj skupini za izradu novog Kaznenog zakona te Saboru predložila podizanje dobne granice za mogućnost davanja pristanka na spolni odnos s dosadašnjih 14 na 16 godina, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Djeca koja prose - 7 Večeras u Provjerenom Djeca od koje ne smijemo odustati: "Što mi može policija? Napišu mi kaznu, puste i to je to" Slika nije dostupna Pučka pravobraniteljica Mlaćenje migranata: "Ne govorimo samo o pojedinačnoj, već i odgovornosti države"

Sva kaznena zakonodavstva u svijetu određuju granicu do koje osoba, prema mišljenju stručnjaka s više područja, nije sposobna procijeniti rizike i posljedice ulaska u spolne odnose. U Hrvatskoj je ta granica trenutačno 14 godina, što je među nižima u svijetu, a kazna za spolni odnos s djetetom je od jedne do osam godina zatvora.

Brojni pozivi zabrinutih roditelja

Pravobraniteljica se, kako piše Jutarnji, na prijedlog podizanja te granice odlučila nakon brojnih poziva roditelja maloljetne djece koji su tražili savjet kako da zaštite svoje dijete od odnosa i veza s mnogo starijim partnerima za koje vjeruju da seksualno ugrožavaju njihovu djecu. Jelavić kaže kako je cilj svega zaštita djece od manipulacije  i iskorištavanja jer se, kako kaže, spolni odnos 15-godišnje djevojke sa 45-godišnjim muškarcem ne može nazvati vezom niti se tu može raditi o obostranoj ljubavi. Prema njezinim riječima, tu se radi o osobama u srednjim godinama koje iskorištavaju djecu, a ona to ne razumiju već su iskreno zaljubljena i spremna na sve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene