Splitski kardiokirurg prozvan za nesavjesno liječenje
Splitski kardiokirurg prozvan za nesavjesno liječenje Foto: Provjereno

Otpetljava se klupko koje je Provjereno 2018. godine otvorilo pričom o splitskom liječniku koji je uzimao mito. Ekipa Provjerenog istražila je navode iz anonimnog pisma u kojem se kardiokirurga Denisa Nenadića optužuje za neprofesionalno obavljanje operacija i ugrožavanje ljudskih života.


Nakon što je u utorak u Dnevniku Nove TV objavljeno pismo koje je odjeknulo u javnosti, sa splitskim liječnikom Denisom Nenadićem ekskluzivno za Provjereno razgovarala je reporterka Ana Malbaša.

Vezani članci Banka humanog mlijeka - 10 Dijete joj "doji" nepoznata žena, ekipa Provjerenog omogućila im je da se vide: ''Ja je smatram njegovom drugom majkom, hvala joj...'' Ivana Paradžiković Ivana Paradžiković: "Vrijeme je za nove profesionalne izazove"

''Mislim da je to neutemeljena, paušalna optužba. Odnosi se na dio bolesnika s visokim rizikom, radi se o nekoliko disekcija aorte gdje je prediktivni mortalitet bilo gdje u svijetu i kod nas prilično visok, a ostale su špekulativne optužbe o tome jesu li nekom pacijentu napravljena dva ili tri bajpasa. Svi ti bolesnici su dobro, ambulativno su kasnije praćeni i nije bilo tegoba kod samih bolesnika'', rekao je Nenadić.

Podvaljuje mu bivši šef Zavoda?

On priznaje da je jedan smrtni slučaj prije objave pisma prijavljen policiji i vjeruje da mu sve podvaljuje nekadašnji šef Zavoda Cristian Bulat, koji je osumnjičen za primanje mita. Nenadića sada čeka očitovanje vezano za  nesavjesno liječenje i stručni nadzor rada te istraga DORH-a nakon prijave policiji.

Sve je počelo kada je Bulat 2018. godine osumnjičen da je za spas jednog muškarca primio mito. Nakon toga je smijenjen, a njegovo je mjesto preuzeo Nenadić, koji je trebao ispraviti nepravilnosti. Zbog stanja u splitskoj bolnici onamo je poslano deset liječnika iz KB-a Dubrava i KBC-a Zagreb da pomažu i nadziru rad splitskih kolega, koji su Malbaši otkrili kakvo su loše stanje ondje zatekli.

Međusobne optužbe i prijave

Među liječnicima koji su iz Zagreba poslani u nadzor je i Daniel Unić, voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju i kirurgiju aorte KB-a Dubrava, koji je ekipi Provjerenog ispričao kakvo je stanje ondje zatekao: ''Došli smo u Split i zatekli smo ondje kolegu Bulata da i dalje radi, zatekli smo jedan Zavod i strukturu koja je bila u rasulu.'' Primjerice, izvan pravila se određivalo koga će se operirati prije, a koga kasnije.

O tome je s ekipom Provjerenog razgovarao predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb Bojan Biočina. ''Uočena je jasna tendencija osobnom slanju na određena imena, s tim da se jedno ime ponavljalo puno češće. To je u potpunoj suprotnosti s hrvatskim zakonom'', kazao je Biočina te dodaje da je Cristianu Bulatu usmjeravan neobjašnjivo velik broj pacijenata.

U splitskoj bolnici osoblje se međusobno optužuje i prijavljuje, a međuljudski odnosi su narušeni, o čemu svjedoči i Unić iz KB-a Dubrava: ''Normalno da nikome nije drago ići na operaciju u centru gdje ne znate što će vas dočekati, tko će vas dočekati, tko je s kim, tko je na čijoj strani uvjetno rečeno, ako vidimo da tu postoje strane. Normalno da su ljudi nesigurni. Mislim da to nikako nije dobro''.

Cijelu priču o nepravilnostima u splitskoj bolnici zbog kojih su ugroženi ljudski životi pogledajte večeras u Provjerenom u 22:45.