Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni državni odvjetnik

Za pola godine istječe mandat Dinku Cvitanu: Gdje je zapelo s njegovim izvješćima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tome jesu li zadovoljni radom glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, zastupnici su se davno trebali očitovati. Ali nisu. Pa dok Cvitanu za nešto više od pola godine istječe mandat, oni se bave zaostacima.

Dolazio je i odlazio s Markova trga, ali izvješća o svom radu glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan - branio nije.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Komentar Saše Vejnovića Plenkoviću, radosti, do kad ćeš čekati? Evo zašto Turudić ne smije postati glavni državni odvjetnik Predrag Štromar oj radosti Štromar: "I meni je Josipa Rimac pisala 'srce moje, dušo moja, samo me ti možeš smiriti', a kad je supruga vidjela poruke..."

U hrvatskom Saboru trenutno su dva Cvitanova izvješća. Ono za 2015., kao i ono za prošlu 2016. godinu. Na dnevnom su redu, ali nisu došla na red. Niti su zastupnici o njima raspravljali.

Agrokora, čije financijsko poslovanje istražuje DORH, nema u izvješćima glavnog državnog odvjetnika, Dinka Cvitana. Ne u onima, koja će u sljedećih nekoliko dana braniti u Saboru. Gdje je zapelo? Ovisi koga pitate. "Što se mene tiče to je sramota. Izvješća koja se ne rasprave u roku od par mjeseci nakon isteka godine postaju besmislena", rekao je Orsat Miljenić, predsjednik Odbora za pravosuđa (SDP).

"Događale su se okolnosti oko rekonfiguracije Sabora, izmjene vladajuće većine...", objašnjava predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Ne samo da Cvitan nije stao pred zastupnike, već su se u međuvremenu promijenila i čak tri predsjednika Sabora. Ispratio je i dvije Vlade - onu Tihomira Oreškovića, koja je pala. Dočekao aktualnu Andreja Plenkovića.

U Vladi su i ovo posljednje proučili. Hoće li mu HDZ dati prolaznu ocjenu? "Ne bih prije nego se o tome klub očituje iznosio svoje osobno stajalište i nisam za to da mu itko docira ovdje iz Sabora o onom što on radi", dodaje Bačić.

Most mijenja ploču

Ranije se nagađalo da ga HDZ, zbog tajminga nekih istraga, želi smijeniti. Iako pred njih stiže s istim spisom, Most koji je Cvitana na vlasti i u koaliciji s HDZ-om branio, sada mijenja ploču. "Nema stava, ali mogu reći da je naše povjerenje u gospodina Cvitana, ozbiljno poljuljano. Imali smo onu nesretnu presicu s premijerom, imali smo slučaj Saucha", rekao je Mostov politički tajnik Nikola Grmoja.

Dužnost je preuzeo u vrijeme Zorana Milanovića. No, upravo mu je SDP prvi zamjerio slučaj s 'lažnim dnevnicama' i pojavljivanje s premijerom...

"Sigurno je da su se neke stvari mogle i drugačije, ali njih treba staviti u kontekst mogućeg. Mislim da bi trebao imati povjerenje, ali ponavljam to je moj osobni stav", dodaje Miljenić.

Zbog težine istraga koje vode, Cvitan opet u Sabor stiže sa starim problemima: traži bolje uvjete, više novca. I hvali se rezultatima. Većim brojem potvrđenih optužnica u 2016. u odnosu na godinu prije. Ali i većim brojem osuđujućih prvostupanjskih presuda. Upozorava i na velik financijski teret: istekli su rokovi za prijateljsko rješavanje arbitražnih sporova sa stranim ulagačima, pa Hrvatskoj prijete milijarde kuna štete. Ne podrže li ga zastupnici, neće to značiti i Cvitanovu smjenu. Mandat mu istječe za nešto više od pola godine. A oni se bave zaostacima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene