Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka stopa izloženosti

Za glaukom, bolest bez simptoma, HZZO odlučio gotovo ukinuti participaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li da postoji bolest od koje možete oslijepiti, a da pritom ne osjetite nikakve simptome koji bi vas na to upozorili? Četiri posto populacije svakodnevno se bori s tom činjenicom.

Ova podmukla bolest zove se glaukom ili visoki očni tlak. Najčešće pogađa ljude iznad 40 godina. HZZO je unatoč visokoj stopi izloženosti glaukomu, odlučio gotovo ukinuti participaciju za lijekove. Branka Kuhada već devet godina boluje od glaukoma, visokog očnog tlaka. Sasvim slučajno je to otkrila, jer ova podmukla bolest nema nikakve simptome. 'Kad sam dobila prve naočale, doktorica mi je mjerila očni tlak i tada se ustvari ustanovilo da bolujem od glaukoma, za kojeg znamo da ne boli, da se ne vidi i vrlo lako se može prikriveno godinama nositi u sebi, a da to ne znamo', kaže Branka. Doktorica Katia Novak - Lauš godinama liječi oboljele od glaukoma. Upravo zato što nema nikakvih simptoma.

Pročitajte i ovo Svjetski tjedan glaukoma - 4 Bolesti posvećen tjedan Zmija kradljivac glavni uzročnik gubitka vida u ranoj fazi, godišnje oslijepi 4 i pol milijuna ljudi Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

'50 posto bolesnih od glaukoma se ne dijagnosticira, kako u Hrvatskoj, tako i u razvijenim zemljama u svijetu', kaže dr. Novak - Lauš. Glaukom se ne može izliječiti. Lijekovima, poput kapi za oči, ta se bolest kontrolira kako se ne bi dalje širila. Branka je za bolest saznala dosta kasno, pa je nedavno operirala lijevo oko. Sada dva puta na dan koristi kapi za oči. 'Mislim da bi bez toga ishod bio koban', rekla je Branka. 'Ukoliko redovito ne troše svoju terapiju i ne dolaze na kontrole, pacijenti mogu oslijepiti', kaže dr. Novak – Lauš. Većina pacijenata kombinira i po nekoliko kapi za oči, a to košta. 'Mjesečno izdvajam oko 50 kuna, što je dosta! Sva sreća da radim, a za zdravlje se kažu, uvijek mora imati', kaže Branka.

No, umirovljenici, koji čine najveći broj oboljelih, nemaju. Prema reformi zdravstva, HZZO bi umjesto dosadašnji 57 kuna, za lijekove trebao subvencionirati tek 15 kuna. Ostatak ide iz pacijentovog džepa. Zašto je to tako, iz Ministarstva zdravstva, ni HZZO-a nisu nam htjeli komentirati.Takva situacija nikako ne ide u korist proizvođačima. 'Sigurno ćemo poduzeti neke mjere. HZZO je i predvidio i očekuje komentare i od strane nas, farmaceutske industrije, a i sto tako, mislim da je tu i jako važno čuti i mišljenje struke', rekao je Zvonimir Čačić, proizvođač lijekova. Struka samo želi najbolje pacijentima, preko čijih bi se leđa i ovaj problem mogao prevaliti.

Treba li HZZO ukinuti participaciju za glaukom?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene