Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li da postoji bolest od koje možete oslijepiti, a da pritom ne osjetite nikakve simptome koji bi vas na to upozorili? Četiri posto populacije svakodnevno se bori s tom činjenicom.


Ova podmukla bolest zove se glaukom ili visoki očni tlak. Najčešće pogađa ljude iznad 40 godina. HZZO je unatoč visokoj stopi izloženosti glaukomu, odlučio gotovo ukinuti participaciju za lijekove. Branka Kuhada već devet godina boluje od glaukoma, visokog očnog tlaka. Sasvim slučajno je to otkrila, jer ova podmukla bolest nema nikakve simptome. 'Kad sam dobila prve naočale, doktorica mi je mjerila očni tlak i tada se ustvari ustanovilo da bolujem od glaukoma, za kojeg znamo da ne boli, da se ne vidi i vrlo lako se može prikriveno godinama nositi u sebi, a da to ne znamo', kaže Branka. Doktorica Katia Novak - Lauš godinama liječi oboljele od glaukoma. Upravo zato što nema nikakvih simptoma.

Vezani članci Slika nije dostupna Oboljelom od raka rekli da ima još 18 mjeseci, novi lijek ubio bolest Slika nije dostupna Nezamislive muke: Sirotica kihne i do 12 TISUĆA puta dnevno

'50 posto bolesnih od glaukoma se ne dijagnosticira, kako u Hrvatskoj, tako i u razvijenim zemljama u svijetu', kaže dr. Novak - Lauš. Glaukom se ne može izliječiti. Lijekovima, poput kapi za oči, ta se bolest kontrolira kako se ne bi dalje širila. Branka je za bolest saznala dosta kasno, pa je nedavno operirala lijevo oko. Sada dva puta na dan koristi kapi za oči. 'Mislim da bi bez toga ishod bio koban', rekla je Branka. 'Ukoliko redovito ne troše svoju terapiju i ne dolaze na kontrole, pacijenti mogu oslijepiti', kaže dr. Novak – Lauš. Većina pacijenata kombinira i po nekoliko kapi za oči, a to košta. 'Mjesečno izdvajam oko 50 kuna, što je dosta! Sva sreća da radim, a za zdravlje se kažu, uvijek mora imati', kaže Branka.

No, umirovljenici, koji čine najveći broj oboljelih, nemaju. Prema reformi zdravstva, HZZO bi umjesto dosadašnji 57 kuna, za lijekove trebao subvencionirati tek 15 kuna. Ostatak ide iz pacijentovog džepa. Zašto je to tako, iz Ministarstva zdravstva, ni HZZO-a nisu nam htjeli komentirati.Takva situacija nikako ne ide u korist proizvođačima. 'Sigurno ćemo poduzeti neke mjere. HZZO je i predvidio i očekuje komentare i od strane nas, farmaceutske industrije, a i sto tako, mislim da je tu i jako važno čuti i mišljenje struke', rekao je Zvonimir Čačić, proizvođač lijekova. Struka samo želi najbolje pacijentima, preko čijih bi se leđa i ovaj problem mogao prevaliti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju