Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglave cijene

Ako planirate brati šparoge, nabavite dozvolu jer bi bez nje mogli dobiti kaznu: Ipak, postoji dobra vijest

Aktualno Galerija Ana Ana Foto: DNEVNIK.hr Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica Foto: DNEVNIK.hr Kazna za branje šparoga - 1 Kazna za branje šparoga - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kazna za branje šparoga - 2 Kazna za branje šparoga - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kazna za branje šparoga - 3 Galerija 1/6 >>
Sezona je divljih šparoga, delikatesne biljke koje se beru u krškom kraju, a čija visoka cijena, koja se penje i do četrdeset eura za kilogram, uvijek izaziva rasprave. Dozvola je potrebna čak i ako je berete samo za osobne potrebe, a mi smo provjerili koliko je kazni do sada ispisano.

 

Nakon nekoliko izmjena sunca i kiše divlja šparoga preplavila je tržnice. Kao i svake sezone, tema je njezina visoka cijena. Za kilogram se penje i do četrdeset eura.

"Šparoge su na našem stolu već skoro tri tjedna od kad su počele", rekla je Ana i dodala da ih vole pa da cijena nije toliki problem.

"Ja sam imala dva maca i ovo je drugi mac, samo sam jedan prodala. Pet eura, nije ni skupo. Kakve su ruke, pogledajte. Bože moj, trebaš živjeti, mala penzija", poručila je Ruzarija, prodavačica.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Borba za novi mandat Ovo su mogući datumi za održavanje izbora: "Ne bi nam bilo drago da to bude na pravoslavni Uskrs"

"Ne mora uzimati svatko. Ako ima novaca, a tko neće neće. Njezin je stvar da proda koliko je volja, ako može zeznuti neka zezne.

Za druge je ova delicija nedostižna zbog cijene.

"Zato što je moja mirovina deset struka šparoga valjda, i to sam previše rekla", izjavila je Mira.

Splitski chef savjetuje kako je pripremiti.

"Malo se samo blanširaju i s jajima kajgana, i malo kruha domaćega i maslinova ulja. Jednostavne stvari su uvijek bile najbolje stvari", objasnio je Stipe Šušnjara, chef.

Biljka je ovo s nizom benefita za zdravlje, ali stručnjaci upozoravaju.

"Oni koji uzimaju tablete za izmokravanje i pojedu veću količinu šparoga, dolazi do urušavanja krvnog tlaka. Isto tako, jako je važno voditi računa da su samo meki dijelovi jestivi, oni meki izdanci. Ono što je tvrdo ne bismo trebali koristi u gastronomiji", upozorila je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica.

A oni kojima je krš u blizini, u berbu se mogu uputiti i sami, donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

"Živim van grada tako da ih ima dovoljno iza kuće na mojoj zemlji, ne kradem ničije tuđe", kazala je Matea. No, šparoge ne prodaje jer ih u kući ima mnogo pa se uvijek potroše.

Pročitajte i ovo Slučaj KB Sveti Duh - 2 Bolnica Sveti Duh Skandal izbio zbog snimke tijela na podu bolnice: Nezakonit otkaz sad bi ih mogao skupo stajati

Ali prije odlaska u berbu sutrašnjeg ručka, trebat će vam dozvola za skupljanje nedrvnih šumskih proizvoda. Besplatnu potvrdu dobijete na email nakon što ispunite osobne podatke.

Uz papir bez straha od inspektora možete ubrati do dva kilograma šparoga. Dobra vijest je da u prošle tri godine, prema podacima Hrvatskih šuma, nije izdana niti jedna kazna za branje bez dozvole.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene