Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

7000 ljudi u Zadru će 8. svibnja potrčati za one koji ne mogu. Prije ostvarenja konačnog cilja bitno je obratiti pozornost na 'sitnice'.


U Hrvatskoj se svake godine dogodi stotinjak ozljeda leđne kralježnične moždine koje za posljedicu imaju paraplegiju ili tetraplegiju.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kad se zaustavilo vozilo ja sam samo htjela izletjeti van, noge mi ne rade, zašto...' Slika nije dostupna SPEKTAKULARNA UTRKA Zadarski pobjednik je Dejan Patrčević s 56 kilometara iza sebe

U većini slučajeva ozljede su posljedica sudjelovanja u prometnoj nesreći (44 posto). U 24 posto slučajeva uzrok ozljeda su nasilje, odnosno oružje, u 22 posto slučajeva padovi, a u 8 posto sport i skokovi u vodu. Na druge uzroke otpada 2 posto, navode na svojoj stranici Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara.

Ozljeda leđne moždine jedna je od najtežih koju čovjek može pretrpjeti. Ne samo da utječe na mogućnosti pomicanja udova, već sa sobom nosi i niz drugih zdravstvenih tegoba i ograničenja u svakodnevnom životu.

Iza jednog od timova koji će sudjelovati na ovogodišnjoj utrci Wings for Life stoji Renault Hrvatska. Radi se o Passion4life timu koji trenutno broji više od 200 članova. Renault će donirati 5 kuna za svaki kilometar koji će prijeći član tima!

Nemogućnost hodanja samo je jedna od posljedica, ona najočitija, no tu su brojne druge posljedice - one koje se tiču zdravlja, ali i one na koje svatko od nas može utjecati.

Kada je u pitanju zdravlje, ističu se tri ključne stvari s kojima se moraju nositi osobe s ozljedama ležne moždine.

Kronična bol koja može trajati mjesecima ili godinama i koju je unatoč farmakološkom liječenju i drugim vrstama terapije teško držati pod nazdorom. Zatim neurogena disfunkcija mokraćnog mjehura jer pacijenti često ne mogu kontrolirati mokrenje ili potpuno isprazniti mjehur zbog čega nose posebne uloške i koristet kateter. Treća je održavanje stalne tjelesne temperature. Naime, kod zdravih osoba stalna tjelesna temperatura održava se širenjem i sužavanjem krvih žila, a u slučaju da je ta tjelesna funkcija oslabljenja tijelo se pri visokim temperaturama pregrijava, a na niskima se pothlađuje.

Što se tiče posljedica na koje svatko od nas može utjecati - ističe se (ne)pristupačnost.

Naime, osobe u invalidskim kolicima često ne mogu sudjelovati u uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima jer nemaju pristup određenim ustanovama, građevinama, pa i nogostupima koji su nerijetko zatrpani automobilima kojima tamo nije mjesto.

Zato idući put kada odlučite parkirati automobil na nogostup, makar i na dvije minute, sjetite se da će se zbog toga nečiji izlazak iz kuće možda pretvoriti u pravu borbu.

Malim promjenama možete olakšati život osobama u invalidskim kolicima, a za to vrijeme neprofitna zaklada za istraživanje leđne moždine Wings for Life čini sve da same ozljede postanu izlječive.

Njihova misija je pronaći lijek za ozljede leđne moždine zbog čega diljem svijeta financiraju znanstvena i klinička istraživanja koja za cilj imaju izlječenje ozljeda leđne moždine.I vi možete pomoći u ovom cilju sudjelovanjem u utrci Wings for Life. Već treću godinu za redom održava se u Zadru, a ove godine starta točno u 13 sati sa zadarskog Foruma. Rekordnih 7000 trkača krenut će prema svom vlastitom cilju, a istovremeno potrčati za one koji ne mogu. Stopostotna vrijednost iznosa startnine namijenjena je zakladi Wings for Life pa je glavni cilj utrke skrenuti pažnju na ozljede leđne moždine i prikupiti sredstva za istraživanja koja se provode s ciljem pronalaska lijeka.

Iako je ovogodišnja utrka rasprodana, trkači se diljem hrvatske mogu uključiti u projekt pomoću Selfie Run utrke. Naime, Selfie Run virtualna je verzija utrke te pomoću svojih pametnih telefona možete biti dio projekta gdje god se u svijetu nalazili.

Iza jednog od timova koji će sudjelovati na ovogodišnjoj utrci stoji Renault Hrvatska. Radi se o Passion4life timu koji trenutno broji više od 200 članova, koji se zajedno s ambasadorima tima pripremaju za utrku. Bitno je napomenuti da će Renault donirati 5 kuna za svaki kilometar koji će prijeći član tima! Da bi se pridružili timu Passion4life, na stranici kliknite na "Pridružite se ovom timu"! Vidimo se 8. svibnja u Zadru!