Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajić sve rekao Amerikancima

WIikiLeaks: Sanader na meti DORH-a od siječnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader bio je na meti DORH-a još od siječnja ove godine, objavljeno je u tajnoj depeši objavljenoj putem WikiLeaksa.

'Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić naglasio nam je kako je u tijeku nekoliko istraga oko slučajeva korupcije, koje ciljaju na bivšeg premijera Ivu Sanadera i druge vladine visoke dužnosnike. Tužiteljstvo priprema najmanje jednu istragu oko bivšeg premijera, koja bi mogla završiti optužnicom protiv njega. Isto tako nastavljaju otkrivati dokaze u nekoliko drugih slučajeva, koji bi isto tako mogli implicirati Sanadera. Premijerka Kosor pojačala je antikorupcijsku kampanju, stvorivši unutaragencijske timove, koji istražuju najozbiljnije slučajeve korupcije u državnim tvrtkama. S druge strane, ministar pravosuđa upozorio je kako nema 'nedodirljivih' u borbi protiv korupcije', piše u depeši objavljenoj na stranicama WikiLeaksa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nismo sjedili skrštenih ruku' DORH: Nakon Oluje su optužene 3792 osobe Slika nije dostupna Oko afere Hypo Austrijanci žele ispitati Zagorca putem video linka

>> Policija i USKOK u pretresu Sanaderove kuće

>> EKSKLUZIVNO: Sanader mora tražiti novog odvjetnika

Dokument je poslan 26. siječnja ove godine iz američkog zagrebačkog veleposlanstva i spominje detalje oko Sanaderovog posredovanja između njegovih prijatelja i austrijske Hypo Alpe Adria banke. 'Bajić je istaknuo kako je Sanader možda upleten u nekoliko slučajeva, ali onaj za koji tužiteljstvo ima najviše dokaza, jest ilegalno posredovanje između njegovih (Sanaderovih) prijatelja i Hypo Alpe Adria Bank Grupe iz Austrije. Slučaj Hypo banke indicira kako je Sanader dogovorio zajam od 4 milijuna bivših njemačkih maraka za njegovog susjeda Miroslava Kutlu, u 90-im godinama, za što je dobio proviziju od 800.000 maraka od Kutle zauzvrat', piše u tom povjerljivom dokumentu.

'Al Capone je srušen zbog utaje poreza...'

Američko veleposlanstvo u depeši navodi kako im je Bajić rekao da Hypo banka surađuje s istražiteljima, a da to kazneno djelo povlači moguću zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do pet godina. Isto tako, u dokumentu piše kako je Sanader povezan i s nekoliko slučajeva koji uključuju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 'Bajić je rekao kako je Sanader često zaobilazio ministra Božidara Kalmetu i davao instrukcije o tome kako bi se pojedini poslovi trebali obavljati', stoji u objavljenom diplomatskom brzojavu.

U američkom veleposlanstvu tada su na optužbe za nezakonito posredovanje Sanadera i Polančeca u slučaju Podravka gledali kao na minorne slučajeve, ali u depeši su prenijeli riječi Bajića, kojima bi im on često isticao kako je njihov 'Al Capone srušen zbog izbjegavanja plaćanja poreza, a ne zbog njegovih kriminalnih aktivnosti'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene