Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP,HSU i SDSS napustili sjednicu

Vukovar: Županijska skupština poduprla Vukovar pri stopiranju uvođenja dvojezičnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarsko-srijemska Županijska skupština na sjednici je poduprla Vukovar u 'zaustavljanju nasilnog uvođenja dvojezičnosti', a pri glasovanju o tome vijećnici SDP-a, HSU-a i SDSS-a napustili sjednicu ističući da poštovanje zakona i Ustava nije nasilje.

Uvrštavanje u dnevni red i glasovanje o potpori Županijske skupštine u zaustavljanju nasilnog uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru potaknuo je klub vijećnika HSP-a dr. Ante Starčevića.

Iako je predsjednik SDP-ova kluba vijećnika Zlatko Cegledi predložio da se izbriše riječ 'nasilnog' jer, istaknuo je, poštovanje zakona i Ustavnog zakona nije nasilje, većinom vijećničkih glasova koalicije HDZ-HSP AS-HSS-BUZ Županijska skupština prihvatila je prijedlog kluba HSP-a dr. Ante Starčevića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvojezičnost u Vukovaru Stožer: 'Naravno da se ništa nismo dogovorili kad Vlada i sama krši zakon!' Slika nije dostupna Sastanak danas u podne Vukovarci premijeru odlučili postaviti ULTIMATUM: Ili ploče dolje ili...

>>'Vukovar će se izmjenama statuta izuzeti od dvojezičnosti'

Objašnjavajući prijedlog, predsjednik toga kluba Tomislav Džanak među ostalim je poručio da u Vukovaru nisu uspostavljeni preduvjeti za provođenje Zakona o pravima nacionalnih manjina. Nevjerodostojnim je ocijenio popis stanovništva u Vukovaru iz 2011. po kojemu srpska zajednica u tome gradu ima više od 33 posto stanovništva, čime ostvaruje pravo na dvojezičnost.

Pozivajući vijećnike da podupru Vukovar, kako je predložio njegov klub, Džanak im je poručio da će tako jasno, glasno i nedvosmisleno dati potporu građanima Vukovara i zaštiti njihovih prava, a Stožeru za obranu hrvatskoga Vukovara u demokratskoj borbi za postizanje spomenutih ciljeva.

Poduprijet će, dodao je, i vukovarsko Gradsko vijeće u donošenju odluke i ugrađivanju u statut grada da je Vukovar mjesto posebnog pijeteta te dati potporu saborskim zastupnicima koji su svojim potpisima zatražili izvanrednu sjednicu Hrvatskoga sabora na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i primjeni zakona i Ustava.

Uz javnu potporu, Županijska skupština prihvatila je i zaključak u kojem se ističe nužnost poštovanja zakona, pa i onog o pravima nacionalnih manjina, no ističe da se u Vukovaru nisu uspostavili preduvjeti za uvođenje dvojezičnih ploča. Također, zaključkom se podupire vukovarsko Gradsko vijeće da se taj grad proglasi mjestom posebnog pijeteta. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene