Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na izmjene

'Vukovar će se izmjenama statuta izuzeti od dvojezičnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U komentarima nakon prihvaćanja odluke o pokretanju izmjena vukovarskog gradskog statuta, predlagači iz HDZ-a i HSP AS-a ističu odredbu o mjestu posebnog pijeteta, dok u SDSS-u imaju nešto drugačije mišljenje.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u vukovarskome Gradskom vijeću Ivan Penava izjavio je danas, pošto je Vijeće većinom glasova prihvatilo prijedlog odluke o pristupanju promjeni gradskog statuta, da je današnja odluka prvi pomak prema njegovoj izmjeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rješenje na pomolu? Gradonačelnik Sabo iznio novi prijedlog o ćirilici u Vukovaru Slika nije dostupna Uoči sastanka Matić: Očekujem da će u Vukovaru razum nadvladati emocije

Vukovarsko Gradsko vijeće većinom je glasova danas na prijedlog vijećnika koalicije HDZ-a i HSP AS-a prihvatilo prijedlog odluke o pristupanju promjeni gradskog statuta, čime se, osim nužnih usklađivanja sa zakonima koji su u međuvremenu promijenjeni, omogućuje da se u statut ugradi i odredba o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta i ograniči pravo uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine.

>> Vukovar krenuo u izmjenu Statuta, latinica predložena kao službeno pismo

Kako je rekao Ivan Penava, Gradsko vijeće sada očekuje prijedloge klubova vijećnika i vijećnika vezanih uz izmjene statuta, glasovanje o njima te njihovo uvrštavanje u statut.

'Poslije toga statut ide na procjenu usklađenosti sa zakonom u Ured državne uprave, Ministarstvo uprave i Vladi, a ako se pronađe nešto sporno, Ustavni sud odlučit će o usklađenosti statuta s Ustavom i zakonima“, istaknuo je Penava i dodao kako vjeruje da ima vrlo jakih pravnih temelja da 'dođu do onoga što žele sve vrijeme'.

Na pitanje o definiranju 'mjesta posebnog pijeteta', Penava je odgovorio kako je to mjesto iznimnog štovanja žrtve Vukovara i njegova doprinosa u Domovinskom ratu, no još nisu ušli u pravno definiranje tog pojma. Dodao je kako će inzistirati na tome da u Vukovaru službeni jezik i pismo budu hrvatski jezik i latinično pismo referirajući se na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže da se svako implementiranje Zakona o pravima nacionalnih manjina mora provesti uz poštovanje prava većinskog naroda radi 'stvaranja uvjeta za suživot'.

Rekao je kako ne žele osporiti prava nacionalnim manjinama na ostalim područjima Hrvatske, no smatraju da je Vukovar 'posebna priča' te je nužno radi dobrobiti svih uvažiti okolnosti koje su se dogodile tijekom Domovinskog rata.

'Voljeli bismo da su drugačije okolnosti, da možemo ići u budućnost kao ostatak države, no mnogi od nas, nažalost, još žive u 1991. godini', rekao je Penava.

Na konstataciju da 'mjesto posebnog pijeteta' nije predviđeno ni Ustavom ni zakonima, Penava je rekao kako se nada da će se o tome postići kompromis na višoj razini.

Gavrić: Ispunjeno obećanje biračima

Predsjednik kluba vijećnika HSP AS-a i član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Igor Gavrić rekao je da je današnjom odlukom ispunjeno obećanje biračima i pokrenuta rasprava o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta.

'Ono što je najvažnije za građane jest da će se po ovome Vukovar izuzeti od dvojezičnosti te ćemo kao grad i kao građani odaslati poruku Vladi i Saboru kako razmišljaju Vukovarci i njihovo Gradsko vijeće', rekao je Gavrić.

'SDSS podupire promjenu statuta, ali...'

Predsjednik kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić istaknuo je da SDSS podupire promjenu statuta, no pri glasovanju je bio suzdržan jer se iza prijedloga HDZ-HSP AS, kako je rekao, ne krije usklađivanje statuta sa svim zakonima, nego samo s jednim - Zakonom o pravima nacionalnih manjina.

SDP: U prošlom se mandatu odustalo od izmjena statuta zbog tenzija

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak istaknuo je da je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo na posljednjoj sjednici u prošlom sazivu vijeća predložio usklađivanje statuta s tri zakona, no od toga se odustalo zbog tadašnjih tenzija.

'U međuvremenu su tenzije ojačale, statut u svakom slučaju treba promijeniti, no kako će se to odvijati, vidjet ćemo, pogotovo u dijelu koji se tiče Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina', rekao je Bošnjak i dodao da prijedlog o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta nije problem jer je on i sada to za većinu.

'Ta odredba ima prvenstveno deklarativni značaj i - kada se unese u statut - ne možete derogirati primjenu ni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ni samog Ustava', zaključio je Bošnjak.

'Zna se što propisuje zakon'

Predsjednik vukovarskoga SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković istaknuo je da je poznato što propisuju zakonske odredbe, napose Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, zna se što je Hrvatska preuzela u pretpristupnim pregovorima s Europskom unijom, zna se što se navodi u izvještajima EK, a što je i premijer citirao.

Ako Hrvatska želi biti pravna država i ako vijećnici budu poštovali prisegu, promijenit će statut grada u skladu sa zakonom i poštovati Hrvatsku kao pravnu državu, rekao je Milaković i ocijenio da podnositelji inicijative drže u zabludi građane Vukovara jer statut 'ne može derogirati odredbe ostalih zakona'.

Na pitanje hoće li SDSS poduprijeti odredbu o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta, Milaković je odgovorio kako još nije upoznat što podrazumijeva ta inicijativa, no po njegovu mišljenju, ona ne donosi ništa.

'Ta eksponiranost Vukovaru više ne treba, ona znači zamrzavanje u ratu, u 1991. godini, znači da više nikada nećemo moći normalno živjeti', ocijenio je Milaković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene