Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini u Boboti i Tordincima

Vukovar: Novi istražni zahtjev zbog sumnje u ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru istražni zahtjev protiv 65-godišnjeg državljanina Republike Srbije zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavilo je u Državno odvjetništvo Republke Hrvatske na svojoj web stranici.

Postoji osnovana sumnja da je taj 65-godišnjak kao zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade JNA tijekom oružanog sukoba pobunjenih Srba protiv Republike Hrvatske od 24. do 27. listopada 1991. u Boboti i Tordincima počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi se. Sumnjiči ga se da je 24. listopada 1991. godine u Boboti, na sastanku sa zapovjednicima postrojbi Teritorijalne obrane sela Markušica, Ostrovo, Mlaka, Ada, Podrinje, Bobota i Tenja, naredio da tenkovska satnija JNA, pripadnici postrojbi teritorijalnih obrana i dobrovoljci iz Srbije 25. listopada 1991. napadnu i okupiraju mjesto Tordinci nedaleko Vinkovaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Općinsko državno odvjetništvo Napokon prijave zbog pada helikoptera u Vukovaru Slika nije dostupna Žganjer o Sačiću 'Politička klima nije državnom odvjetniku omogućavala nesmetan rad'

Također, osumnjičenika se tereti da tijekom slamanjem otpora branitelja i nakon okupacije te uspostavom vojne vlasti, kao osoba odgovorna za primjenu međunarodnog i humanitarnog prava nije poduzeo potrebne radnje i aktivnosti da pripadnici njemu podčinjenih postrojbi postupaju prema civilnom stanovništvu u skladu s odredbama međunarodnog prava. Navodi se kako su tijekom okupacije, u obiteljskim kućama u Tordincima ubijena 22 mještana Tordinaca, čija su tijela potom zakopana u jamu iskopanu ispred Katoličke crkve. Pripadnici teritorijalne obrane te dobrovoljačkih odreda nezakonito su iz njihovih obiteljskih kuća odvedeli 11 Tordinčana nesrpske nacionalnosti te ih fizički zlostavljali. Zlostavljani civili potom su prevezeni u logor Begejci na područje Republike Srbije. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene