Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osječko Županijsko državno odvjetništvo istražuje ratne zločine koji su se tijekom Domovinskog rata dogodili na području Siska, doznaje se od toga ŽDO-a.


Glasnogovornik osječkoga ŽDO-a Zvonko Kuharić potvrdio je da se provode istražne radnje i dodao da je predmet prebačen u osječki ŽDO na temelju odluke glavnoga državnog odvjetnika, ali nije mogao reći o kojim je slučajevima ratnog zločina riječ i u kojim su se okolnostima oni dogodili budući da se, po Zakonu o Državnom odvjetništvu, do donošenja državnoodvjetničke odluke informacije o postupcima ŽDO-a ne mogu iznositi u javnost.

Ni županijski državni odvjetnik u Sisku Stipe Vrdoljak nije mogao reći o kojem je predmetu riječ. Samo je potvrdio da istražne radnje koje provodi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku nisu u vezi s ratnim zločinom u Dvoru počinjenim 1995., koji se istražuje po nalogu sisačkoga državnog odvjetništva.

Po napisima nekih medija, istragom je obuhvaćeno desetak osoba koje su tijekom Domovinskog rata imale zapovjedne ovlasti u civilnim i vojnim strukturama na sisačkom području, gdje je u ratnim zbivanjima ubijen veći broj civila srpske nacionalnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Optužnica protiv 13-torice viših časnika bivše JNA Slika nije dostupna Žalba na presudu za ratni zločin

ŽDO u Sisku o istraživanju ratnog zločina u Dvoru

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku izvijestilo je da policija po zahtjevu državnog odvjetništva provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine, ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tad ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

Odjel kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavačke je dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku izvješće (6. rujna 2006.) o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, kad su nepoznate osobe, a prema saznanjima radilo bi se o pripadnicima paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para, ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koje su prethodno dovezene iz Petrinje, kaže se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama DORH-a.

Policija provodi kriminalistička istraživanja

Kako se radi o teškom zločinu na štetu nemoćnih osoba, po zahtjevu državnog odvjetništva policija provodi kriminalistička istraživanja, tijekom kojih je do sada ispitan veći broj osoba ali unatoč naporima još uvijek se ne zna identitet počinitelja zločina.

>> Danski vojnici: U Hrvatskoj nismo spriječili pokolj devet hendikepiranih Srba

>> 'U doba zločina u Dvoru nije bilo hrvatske vojske'

Također je zatražena pretraga Baze podataka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi nam pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina. Do sada nadležno državno odvjetništvo nije primilo relevantnu dokumentaciju u vezi ovog slučaja, ističe se u priopćenju.

S obzirom na težinu i odioznost počinjenog zločina i dalje se istraživanjima u ovom predmetu daje poseban značaj kako bi počinitelji bili otkriveni, kaže se u priopćenju.
(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju