Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić rekao je danas u Zagrebu da će Hrvatska, unatoč štednji zbog gospodarske recesije, nastaviti sve aktivnosti vezane uz NATO i sudjelovanje hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama.


'Svi partnerski ciljevi vezani uz naše članstvo u NATO-u nastavit će se', rekao je je Vukelić na konferenciji za novinare nakon završetka neformalnog sastanka ministara obrane jugoistočne Europe.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu

Dodao je da će se zbog planiranog smanjenja vojnog proračuna za 550 milijuna kuna usporiti neke aktivnosti, ali da 'nećemo odustati od strateških ciljeva', poput sudjelovanja u mirovnim misijama diljem svijeta. Hrvatska sudjeluje u nekoliko operacija NATO-a, UN-a i EU-a u Afganistanu, Čadu na Golanskoj visoravni i drugima, te osuvremenjuje opremu po standardima NATO-a.

Govoreći o rezultatima sastanka na kojem su sudjelovali ministri obrana i državni tajnici iz regionalnih zemalja te predstavnici Sjevernoatlanskog saveza, Vukelić je istaknuo da sve zemlje euroatlanske integracije vide kao jedini put za stabilizaciju jugoistoka Europe. Po njegovim riječima, očekivani ulazak Hrvatske i Albanije u punopravno članstvo NATO-a na summitu Saveza u travnju susjedne zemlje smatraju uspjehom cijele regije i spremne su nastaviti 'bolne i teške reforme' kako bi se i one priključile Savezu.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Jiri Šedvy istaknuo je da Savez, unatoč angažmanu u Afganistanu, ostaje u regiji kako bi zemljama aspiranticama za članstvo pomogao u provedbi vojnih i drugih reformi. 'Vrata NATO-a ostaju otvorena svim zemljama koje to žele i spremne su ispuniti standarde za članstvo', rekao je Šedvy. Idući neformalni sastanak ministara obrane zemalja jugoistočne Europe održat će se u Albaniji za nekoliko mjeseci.