Obavijesti Video Pretražite Navigacija
550 milijuna kuna manju budžet

Vukelić: Aktivnosti vezane za NATO nastavljaju se unatoč štednji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić rekao je danas u Zagrebu da će Hrvatska, unatoč štednji zbog gospodarske recesije, nastaviti sve aktivnosti vezane uz NATO i sudjelovanje hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama.

'Svi partnerski ciljevi vezani uz naše članstvo u NATO-u nastavit će se', rekao je je Vukelić na konferenciji za novinare nakon završetka neformalnog sastanka ministara obrane jugoistočne Europe.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Dodao je da će se zbog planiranog smanjenja vojnog proračuna za 550 milijuna kuna usporiti neke aktivnosti, ali da 'nećemo odustati od strateških ciljeva', poput sudjelovanja u mirovnim misijama diljem svijeta. Hrvatska sudjeluje u nekoliko operacija NATO-a, UN-a i EU-a u Afganistanu, Čadu na Golanskoj visoravni i drugima, te osuvremenjuje opremu po standardima NATO-a.

Govoreći o rezultatima sastanka na kojem su sudjelovali ministri obrana i državni tajnici iz regionalnih zemalja te predstavnici Sjevernoatlanskog saveza, Vukelić je istaknuo da sve zemlje euroatlanske integracije vide kao jedini put za stabilizaciju jugoistoka Europe. Po njegovim riječima, očekivani ulazak Hrvatske i Albanije u punopravno članstvo NATO-a na summitu Saveza u travnju susjedne zemlje smatraju uspjehom cijele regije i spremne su nastaviti 'bolne i teške reforme' kako bi se i one priključile Savezu.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Jiri Šedvy istaknuo je da Savez, unatoč angažmanu u Afganistanu, ostaje u regiji kako bi zemljama aspiranticama za članstvo pomogao u provedbi vojnih i drugih reformi. 'Vrata NATO-a ostaju otvorena svim zemljama koje to žele i spremne su ispuniti standarde za članstvo', rekao je Šedvy. Idući neformalni sastanak ministara obrane zemalja jugoistočne Europe održat će se u Albaniji za nekoliko mjeseci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene