Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S dolaskom turističke sezone u gradovima na moru, oni koji su u najmu stana, često taj stan moraju napustiti. Upravo zato jer se u špici sezone najbolje zarađuje.


Na dubrovačkom području naći stan za dugoročan najam po realnim cijenama je gotovo nemoguće. Problem je i sa smještajem sezonskih radnika.

Vezani članci Turističke brojke obećavaju Objavljeno koliko turista boravi u Hrvatskoj ovih dana, oni sami poručuju: "Očekujemo sunce, divnu hranu, barove, puno ljudi i zabave" Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije

U pet godina koliko živi u Dubrovniku Gabrijela je promijenila deset stanova - iz sadašnjeg mora izaći do 1. srpnja. 'Negdje od prvog, drugog mjeseca tražim stan, tako nekako', kaže Gabrijela.

'Naći stan na duže vrijeme u Dubrovniku, pogotovo sad u ovo vrijeme, je ravno dobitku na eurojackoptu', dodaje. A upravo tako osjećao se David koji se zbog posla doselio iz Zadra. 'Za cijenu ovog stana u kojem sam sad, ja sam mogao imati penthouse u Zadru', kaže David.

Jer dugoročno na području Dubrovnika najčešće znači - do početka sezone - a onda u stanove dolaze turisti. Ono što ostaje u ponudi najčešće je preskupo.

'Preko ljeta traže za stan od 20 kvadrata 2.600 kuna. Danas sam vidjela oglas za sobu u stanu 1.600 kuna plus režije', rekla je Gabrijela.

U privatnom smještaju samo na gradskom području već je 15 tisuća kreveta, a broj raste iz godine u godinu. Najam turistima podigao je cijene stanova i u okolnim općinama.

'Cijene su za jedan prosječan dvosobni stan na područjima općine Župa dubrovačka ili Konavle, dubrovačko primorje može se naći životni prostor za četiri osobe za cijenu od 3 - 5 tisuća kuna', rekao je Igor Koprivica, savjetnik za nekretnine.

Usporedbe radi - isto toliko takav stan bi stajao u širem središtu Zagreba. Osim mladih, studenata i svih onih koji nemaju svoju nekretninu početkom ljeta treba smjestiti i sezonsku radnu snagu.

'U velikom su problemu i velike hotelske kuće, koji ne mogu smjestiti sezonske radnike, kao i građevinski sektor. Problem se može riješiti gradnjom spavaonica, izvan turističkih središta', dodaje Koprvica.

Napokon je najavljena i gradnja studentskog doma. A gradonačelnik Dubrovnika planira aktivirati stanove koji nisu namijenjeni turizmu. No rješenje ovog problema čekat će se sigurno još nekoliko godina.