Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem u Dubrovniku

PRONAĆI STAN RAVAN DOBITKU JACKPOTA Čim stignu turisti podstanari moraju van

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S dolaskom turističke sezone u gradovima na moru, oni koji su u najmu stana, često taj stan moraju napustiti. Upravo zato jer se u špici sezone najbolje zarađuje.

Na dubrovačkom području naći stan za dugoročan najam po realnim cijenama je gotovo nemoguće. Problem je i sa smještajem sezonskih radnika.

Pročitajte i ovo Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti" Turisti Smještaji skoro popunjeni Brojni turisti pohrlili u Hrvatsku na doček Nove godine: "Očekujemo da ćemo premašiti prošlogišnju brojku"

U pet godina koliko živi u Dubrovniku Gabrijela je promijenila deset stanova - iz sadašnjeg mora izaći do 1. srpnja. 'Negdje od prvog, drugog mjeseca tražim stan, tako nekako', kaže Gabrijela.

'Naći stan na duže vrijeme u Dubrovniku, pogotovo sad u ovo vrijeme, je ravno dobitku na eurojackoptu', dodaje. A upravo tako osjećao se David koji se zbog posla doselio iz Zadra. 'Za cijenu ovog stana u kojem sam sad, ja sam mogao imati penthouse u Zadru', kaže David.

Jer dugoročno na području Dubrovnika najčešće znači - do početka sezone - a onda u stanove dolaze turisti. Ono što ostaje u ponudi najčešće je preskupo.

'Preko ljeta traže za stan od 20 kvadrata 2.600 kuna. Danas sam vidjela oglas za sobu u stanu 1.600 kuna plus režije', rekla je Gabrijela.

U privatnom smještaju samo na gradskom području već je 15 tisuća kreveta, a broj raste iz godine u godinu. Najam turistima podigao je cijene stanova i u okolnim općinama.

'Cijene su za jedan prosječan dvosobni stan na područjima općine Župa dubrovačka ili Konavle, dubrovačko primorje može se naći životni prostor za četiri osobe za cijenu od 3 - 5 tisuća kuna', rekao je Igor Koprivica, savjetnik za nekretnine.

Usporedbe radi - isto toliko takav stan bi stajao u širem središtu Zagreba. Osim mladih, studenata i svih onih koji nemaju svoju nekretninu početkom ljeta treba smjestiti i sezonsku radnu snagu.

'U velikom su problemu i velike hotelske kuće, koji ne mogu smjestiti sezonske radnike, kao i građevinski sektor. Problem se može riješiti gradnjom spavaonica, izvan turističkih središta', dodaje Koprvica.

Napokon je najavljena i gradnja studentskog doma. A gradonačelnik Dubrovnika planira aktivirati stanove koji nisu namijenjeni turizmu. No rješenje ovog problema čekat će se sigurno još nekoliko godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene