Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još nije poznato hoće li vrtići poskupjeti.


Ministar Davorin Mlakar je naglasio da se 'odlučivanje o meritumu stvari ne može prebacivati na Ministarstvo uprave kao tijelo nadležno za sustav lokalne i područne samouprave'.

Vezani članci Zoran Milanović i Tomislav Tomašević - 2 Milanović popričao s Tomaševićem zbog problema s vrtićima: "Nekoliko ljudi me zvalo..." Autocesta Unatoč rastu cijena goriva, stručnjak iz HAC-a ima i jednu dobru vijest za sve koji koriste autoceste

Hoće li vrtići za dio roditelja poskupjeti ili će ih svi plaćati 200, odnosno 400 kuna, još nije jasno jer je Ministar uprave Davorin Mlakar 'oprao ruke' od te odluke. U odgovoru kojega su dobili Gradska skupština i gradonačelnik Milan Bandić, koji je obustavio od primjene odluku kojom se određuju cijene vrtića i tražio mišljenje Ministarstva uprave, objasnio je da je pri donošenju odluke kojom se cijene vrtića vraćaju na staro poštovana zakonska procedura, ali da nije njegovo presuđivati.

Odgovornost je prebacio na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo financija.

Šprem očekuje da se provede odluka skupštine

'Iz obavijesti gradonačelnika jasno je da ih je dostavio i Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu financija slijedom čega će ta tijela, u okviru svojeg zakonom propisanog djelokruga, ocijeniti samu zakonitost Odluke i njenu eventualnu suprotnost s posebnim zakonima', poručuje Mlakar.

Naglasio je da se 'odlučivanje o meritumu stvari ne može prebacivati na Ministarstvo uprave kao tijelo nadležno za sustav lokalne i područne samouprave'.

'Očekivao sam da će Ministarstvo uprave našu odluku ocijeniti zakonitom. Jer u zakonu o predškolskom odgoju jasno piše da je to u nadležnosti predstavničkog tijela, odnosno Gradske skupštine', rekao je Boris Šprem, predsjednik Skupštine. Kaže da Klub zastupnika SDP-a od gradonačelnika Milana Bandića očekuje da provede odluku Skupštine kojom su Bandiću zabranili poskupljenje vrtića.

Izjava gradonačelnika Milana Bandića

U Uredu gradonačelnika Grada Zagreba danas je zaprimljen dopis Ministarstva uprave u kojemu je, očekivano, potvrđena procedura donošenja skupštinske Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova Grada Zagreba od roditelja – korisnika usluga. Time se potvrđuje da je poštivana propisana procedura donošenja odluke.

Međutim, Ministarstvo uprave napominje i to da 'nije nadležno za odlučivanje o pitanjima iz samoupravnog djelokruga jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave, a naročito ne o pitanjima vezanim, u konkretnom slučaju, za predškolski odgoj i naobrazbu kao ni njihovo financiranje'. Pozivajući se na članak 80. stavak 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, navodi također, da odluku o obustavi općeg akta od primjene mogu donijeti neposredno i središnja tijela državne uprave, u okviru svoga djelokruga utvrđenoga posebnim zakonom.

To je, dakle, tek trećina u procesu donošenja konačne odluke. Napominjem da je, istovremeno kad i Ministarstvu uprave, Obavijest o obustavi od primjene Odluke upućena i u Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa, te Ministarstvo financija.

Do pravorijeka tih dvaju ministarstava, preuranjeno je donositi bilo kakve zaključke, stoji u priopćenju iz ureda gradonačelnika. (D.Š./Agencija VLM)

Mlakar odluku o zagrebačkim vrtićima prebacio na Min. financija!

NOVE INFORMACIJE

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju