Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO POMOĆI?

Psihologinja nakon strašnog napada u Zadru: ''Oni koji takav sadržaj šire na društvenim mrežama trebaju znati da su i sami sudionici"

Nažalost, u Hrvatskoj je sve učestalije vršnjačko nasilje. Jučer je javnost zgrozio napad u Zadru, gdje su četvorica vršnjaka zlostavljala maloljetnika koji se sada nalazi u bolnici.

Vršnjačko nasilje sve je prisutnije u hrvatskom društvu. Sofija Preljvukić za Dnevnik Nove TV razgovara s dječjom psihologinjom Žanom Pavlović o načinima kako spriječiti upravo takvu vrstu nasilja.

Pretučenom mladiću trenutno je potrebna pomoć, roditelji i vršnjačka zajednica trebaju biti uz njega, objašnjava. ''Djeca u ovakvoj situaciji doživljavaju cijeli niz psihičkih simptoma - anksioznost, depresivnost, mogu razviti tjeskobu. Trebamo biti od pomoći i stručna pomoć je svakako adekvatna u ovakvim situacijama'', ističe psihologinja.

Pročitajte i ovo Dino Goleš CIJEPISE.ZDRAVLJE.HR Nakon brisanja građana iz platforme za cijepljenje: "Vremena je sve manje, a greške sve češće"

Pročitajte i ovo Mislav Bago RASTE I NEZADOVOLJSTVO RADOM VLADE Novi Crobarometar: Topi se podrška radu predsjednika Zorana Milanovića, više nema većinu u potpori. SDP-u ugrožen monopol na ljevici

Profil nasilnika otkriva da većinom nisu empatične osobe, objašnjava Pavlović, i ne razumiju kako se žrtva osjeća - zato rade takve stvari. ''Na tome treba raditi s djecom i mladima, da shvate kako se žrtva osjeća u situaciji nasilja'', govori.

Također, "oni koji dalje šire takav sadržaj po društvenim mrežama moraju znati da su i sami sudionici u tome". Prema nekim istraživanjima, otkriva, dokazano je da su i napadači nekada bile žrtve nasilja.''Ti nasilnici su sigurno prošli i živjeli u nekoj toksičnoj sredini i u nekoj disfunkcionalnoj obitelji koja je bila loša obitelj za njih'', pa zato imaju potrebu uzvraćati drugima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUBOTA U 14 SATI Prosvjed Inicijative branitelja Petrinje zbog spore obnove: "Zajedno moramo tražiti odgovore ili ćemo 10 i više godina živjeti po garažama, kontejnerima, šupama…"

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 2 2529 novozaraženih Beroš: "U jednom danu cijepljeno više od 20.000 ljudi." Dramatično stanje u Istri, provjerili smo zašto je čak 65 posto zaraženih u bolnici

''Treba povećati preventivne programe, jako raditi na prevenciji jer to je ključ. Neka nam kazna ostane za zadnju opciju. Treba povećati povjerenje djece i mladih'', govori. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene