Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda Vrhovnog suda

Okončana višegodišnja pravna bitka zbog vode na Vrbanima: "Neki od stanara, nakon godina izloženosti, osjećaju zdravstvene posljedice"

Voda: Ilustracija - 3
Voda: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Vrhovni sud u utorak je kao neosnovane odbio revizije tvrtki Zagrebgradnja, Geoprojekt i Kapital ing te je potvrdio da uzrok zagađenja vode u Palinovečkoj ulici u zagrebačkom naselju Vrbani nije u javno opskrbnom sustavu.

Vrhovni sud u utorak je izvijestio da je presudom od 6. srpnja 2022. odbio revizije investitora, izvođača radova i nadzornog tijela "protiv pravomoćne međupresude" kojom je utvrđeno da su "tuženici solidarno odgovorni tužiteljima za štetu zbog zagađenja vode u zgradi koja se nalazi na adresi Zagreb, Palinovečka 19".

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor

Vrhovni sud je utvrdio da u postupku pred nižestupanjskim sudovima "nisu počinjene bitne povrede odredaba parničnog postupka" na koje su ukazivale tri tvrtke te da je "pravilno primijenjeno materijalno pravo", izvijestio je Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Odvjetnica stanara Ljiljana Maravić Pirš kaže da pravna bitka stanara traje godinama, a prije sedam godina Općinski građanski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu po kojoj je nedvojbeno utvrdio da su krive tužene tvrtke Zagrebgradnja, Geoprojekt i Kapital ing.

"Tuženi se potom žale i slučaj završava na Vrhovnom sudu gdje stoji šest godina. Vrhovni sud danas objavljuje odluku kojom potvrđuje - uzrok zagađenja vode je u stanovima tuženika, a ne u javnoopskrbnom sustavu", ističe Maravić Pirš.

Kaže da Općinski građanski sud u Zagrebu sada mora donijeti odluku o visini odštete koja je prije šest godina iznosila gotovo 48 milijuna kuna.

"Sud će odrediti visinu naknade štete. Čisto sumnjam da će suvlasnici pristati da im trgovačko društvo koje je odgovorno za nedostatke otklanja štetu", ističe Maravić Pirš.

Kaže da stanari "bolesne zgrade na Vrbanima 3" sada žive za trenutak kada će se zagađene cijevi zamijeniti i njihov život napokon vratiti u normalu.

Podsjeća kako su opasna mineralna ulja završila u vodi zbog čega su Gradski zavod za javno zdravstvo i mnogi stručnjaci zabranili korištenje vode. "Neki od stanara, nakon godina izloženosti, osjećaju i zdravstvene posljedice", ističe odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene