Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Seksualno zlostavljanje u Intersparu prvi je slučaj mobinga. Osumnjičeni Aleksandar Knežević najprije je bio osuđen na šest mjeseci zatvora, a potom oslobođen krivnje za seksualni mobing nad djelatnicom Interspara Julijom Baljak.


Vrhovni sud donio je rješenje kojim je utvrđeno da je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru od 27. svibnja 2010. godine povrijeđen zakon u korist okrivljenika Aleksandra Kneževića, bivšeg voditelja zadarskog Interspara, koji je najprije bio osuđen na šest mjeseci zatvora, a potom oslobođen krivnje zbog seksualnog mobbinga nad djelatnicom Interspara Julijom Baljak.

>>Žrtvu seksualnog zlostavljanja dvaput uhitili, pretresali joj stan...

Vezani članci Ilustracija (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Ovako su se u državnoj firmi iživljavali na samohranoj majci: Morala mjeriti sve prozore na uredima, pa joj dali otkaz Makarski policajci žale se na mobing (Foto: Dnevnik.hr) - 1 PU splitsko-dalmatinska o pritužbama makarskih policajaca: "Nećemo tolerirati neprimjereno ponašanje"

'Državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv oslobađajuće presude uz navod da je Županijski sud u Zadru svojom odlukom povrijedio zakon, što je Vrhovni sud ocijenio osnovanim. Ova presuda Vrhovnog suda samo konstatira da je povrijeđen Kazneni zakon u korist okrivljenika, a na štetu Julije Baljak, te ne zadire u pravomoćnost oslobađajuće presude', rekao je Karlo Surić, odvjetnik Julije Baljak.

Međutim, dodao je, ova je presuda prije svega moralna satisfakcija za Juliju Baljak nakon svega što je prošla. Prema Surićevim riječima, presudu Vrhovnog suda treba shvatiti i kao korektiv i uputu cijeloj sudskoj praksi jer jasno pokazuje da su se i dosad mogli procesuirati slučajevi seksualnog mobinga.

'Ovaj je slučaj važan i zato što je pridonio sazrijevanju svijesti o potrebi uvođenja novog kaznenog djela mobinga u kazneno zakonodavstvo, što je i učinjeno posljednjom izmjenom Kaznenog zakona koja stupa na snagu 1. siječnja 2013. Moja štićenica pokrenut će postupak za naknadu štete protiv poslodavca, tvrtke Interspar, ali ne i protiv Kneževića', zaključio je odvjetnik Surić.

Podsjetimo, seksualno zlostavljanje u Intersparu prvi je slučaj mobinga koji su krim-policija i državno odvjetništvo procesuirali po službenoj dužnosti, a slučaj je završio na sudu nakon što su dvije djelatnice odlučile javno progovoriti o ponižavanjima kojima su svakodnevno bile izložene na radnome mjestu. (Agencija VLM)