Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno

Žrtvu seksualnog zlostavljanja dvaput uhitili, pretresali joj stan...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nalazila sam se na radnom mjestu, bilo je pred sam kraj radnog vremena, ima dozvolu ulaska u sve prostorije pa tako i u onu u kojoj sam bila ja. Našla sam se sama, on je zatvorio vrata i odmah me zgrabio s leđa za prsa. Bila sam šokirana'.

Ovako je ekipi magazina Provjereno prije gotovo godinu dana o napastovanju nadređenih svjedočila djelatnica zadarskog prodajnog centra 'Interspar'. Marija je u međuvremenu odustala od borbe, a druga zlostavljana djelatnica, Julija Baljak, koju smo zbog zaštite identiteta do sada zvali Mirta, razočarana u policiju, upravu Interspara, ali i zadarski sud odlučila je otvoreno, bez zaštite, progovoriti o maltretiranju cijeloga sustava u ovih godinu dana.

Pročitajte i ovo Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?" Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

Dva puta je bila uhićena, pretresan joj je stan, dobivala je prijeteće poruke. Iako je Državno odvjetništvo nakon naše priče pokrenulo istragu, a prije tri mjeseca i podignulo optužnicu protiv direktora centra Aleksandra Kneževića i kućnog majstora Šime Strike, suđenje još nije zakazano. Julija se idući tjedan mora pojaviti na poslu, licem u lice sa zlostavljaćima.

Julija je umjesto zaštite, proživjela i maltretiranje zadarske policije. Od kolovoza do listopada dva je puta privođena u policiju, pretresan joj je stan, čak je bila i uhićena, sve zbog prijave njezina zlostavljača da mu baš ona prijeti putem sms poruka iako za to nije imao niti jedan jedini dokaz. Policija joj je banula u stan s nalogom za pretragu. U policiji je provela nekoliko sati.

'Ispitivali su me od 2 do 4 i onda su mi oko četiri rekli da sam uhićena, bila sam van sebe jer da ja kao žrtva tamo sjedim uhićena, a da moj zlostavljač i dalje radi na svom radnom mjestu i da ga nitko ne uznemirava', kaže Julija Baljak.


Zlostavljač je imao i veze u policiji

Nakon policijske torture koju neće zaboraviti do kraja života, Julija je pisala ministru untarnjih poslova i načelniku zadarske policijske postaje no dobila je odgovor kako je policija postupala prema zakonu.

Taktika je u najmanju ruku čudna. Optuženi seksualni zlostavljač Aleksandar Knežević dolazi u policiju i prijavljuje da mu s nepoznatog broja, sms-om prijeti upravo Julija. U tim slučajevima policija najčešće obavlja obavijesni razgovor s prijavljenom osobom. To znaju i u zadarskoj policiji.

Optuženi Knežević pred brojnim se svjedocima hvalisao svojim vezama u zadarskoj policiji. No kada je Julija primala prijeteće poruke, policija je reagirala posve drukčije. 'Ništa. Oni su samo zapisalli te poruke koje su stizale na moj mobitel i to je to. Ostalo je samo na tome da su oni to evidentirali i ništa drugo', objkašnjava Julija.

Dva mjeseca poslije, u listopadu, Julija je ponovno završila u policijskoj postaji. Nakon cijele ove agonije, Julija je se za tjedan dana mora vratiti na posao. Uprava Spara i dalje ne mijenja stav. Protiv svoga voditelja do sada nisu poduzeli baš ništa, a čini se i da neće do okončanja sudskog postupka i pravomoćne sudske presude.

Svakoga dana, deseci žena prijavljuju iskustva slična ovim Julijinima. Bit će ih i više ako poslodavci, policija, državno odvjetništvo i sud ne počnu procesuirati zlostavljače. Na Julijinom slučaju te iste institucije šalju poruku svima da se žene mogu maltretirati i hvatati za grudi bez iakvih posljedica. Neka se zapitaju bi li se isto ponašali da je njihova sestra, žena ili majka žrtva zlostavljanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene