Sunčano i vruće vrijeme kakvo je bilo većinu ovog tjedna, čeka nas još u subotu, a početkom tjedna kraj je toplinskog vala, i to nakon što će nas u nedjelju zahvatiti kratkotrajna, ali burna promjena. S prodorom hladnijeg zraka moguće je jače nevrijeme praćeno tučom i jakim udarima vjetra. Promjena vremena zahvatit će sve krajeve osim Dalmacije, ali i tamo će od ponedjeljka biti manje vruće.


Nakon nekoliko dana utjecaja anticiklone, tlak zraka polako pada približavanjem hladne fronta koja će nas samo okrznuti.

Vezani članci Kiša u Zagrebu, ilustracija Velika promjena je pred vratima: Oblačno, kiša i osjetno hladnije, u nekim dijelovima zemlje već u četvrtak kiša Pogoršanje vremena zahvatilo zemlju Jesen na pomolu? Još malo vruće, a onda slijedi promjena vremena

U subotu ujutro bit će sunčano i toplo. Temperature u unutrašnjosti kretat će se između 15 i 23 stupnja Celzijeva, a na moru većinom između 23 i 26. Ujutro će još puhati slab jugozapadnjak, ali kasnije poslijepodne strujanje će se okrenuti prema sjeveroistoku, pa s time stiže i promjena zračne mase.

Dio dio dana u većini područja ostaje sunčan i vruć, a temperature se kreću između 33 i 35 Celzijevih stupnjeva. Jedino će na sjeveru zemlje kasnije poslijepodne biti nestabilno. Tako u Međimurju i Zagorju postoji velika šansa za lokalne pljuskove i grmljavinu, dok će za većinu područja jedina promjena biti prestanak južine i osvježenje zbog umjerenog sjeveroistočnjaka, no i to tek navečer.

Manjih šansi za poneki pljusak ima i u Podravini, ali u većini istočnog dijela bit i u subotu će biti sunčano i vruće. Veći dio dana puhat će slab zapadnjak ili jugozapadnjak, a navečer i će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će od sredine dana zapuhati jugo koje će u nedjelju pojačati na jako. Bit će sunčano i vruće, kao i u gorskim područjima.

Bez promjena u subotu će biti i na jugu. Dan će proći bez oblaka, uz vrućinu i sparinu nakon tople noći. Najviša temperatura mjerit će se između 33 i 38 stupnjeva Celzijeva.

Temperatura je visoka i u moru, a u petak je na nekoliko mjernih postaja izmjereno 27 stupnjeva. Uz takvo vrijeme i UV indeks ostaje vrlo visok za cijelu zemlju.

Sljedećih će se dana lakše disati, a idući će tjedan donijeti kraj toplinskog vala. U nedjelju će još temperature biti visoke, ali nakon pljuskova i grmljavine, koji će u nekim područjima biti izraženiji, moguća je tuča i jaki udari vjetra.

Na sjevernom dijelu Jadrana u nedjelju postoji mogućnost za jače nevrijeme, najviše u noći i ujutro, dok će u Dalmaciji ostati vruće i sunčano. Jako jugo oslabjet će u ponedjeljak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr