Obavijesti Video Pretražite Navigacija
snijeg zabijelio dijelove zemlje

Imate produženi vikend? Pogledajte vremensku prognozu za iduće dane

Snijeg je poprilično zabijelio Gorsku Hrvatsku. Tako je u Pargu u četvrtak ujutro izmjeren 41 centimetar, a na Plitvičkim jezerima bilo ga je 40 centimetara. Nove zamjetne količine snijega očekujemo potkraj nedjelje. Vremensku prognozu donosi meteorolog Nove TV Ivan Čačić.

Nagli pad temperature i snježne oborine nastale su zbog brzog prodora hladnog zraka sa sjevera Europe u središnje Sredozemlje. Tu se razvio ciklonalni vrtlog kojeg će u petak prema jugu malo potisnuti greben anticiklone. Ciklonu će u nedjelju zamjetno osnažiti novi prodor hladnog oceanskog zraka.

U petak ujutro se valja pripremiti na osjetno hladnije jutro s temperaturom u unutrašnjosti od -6 do -1, a na Jadranu od jedan do šest Celzijevih stupnjeva. U unutrašnjosti će ponegdje biti magle, a više oblaka očekuje u Dalmaciji gdje na jugu može pasti malo kiše. Na Jadranu upozoravamo na umjerenu i jaku buru s olujnim, podno Velebita lokalno i orkanskim udarima.

Danju u Središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano i hladno uz najvišu dnevnu temperaturu zraka od jedan do četiri stupnja. U istočnim predjelima uglavnom sunčano i jednako hladno ponegdje s umjerenom naoblakom.

U Gorskoj Hrvatskoj i na Sjevernom Jadranu isto tako će prevladavati sunčano. U gorju ponegdje umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje na udare i olujna bura. Poslijepodne u gorskom području od -2 do jedan, a na Jadranu od pet do 10 stupnjeva.

U Dalmaciji na sjeveru uglavnom sunčano. Prema jugu promjenljiva naoblaka, mjestimice uz kišu. Puhat će slaba i umjerena, u prvom dijelu petka na udare ponegdje i jaka bura. Temperatura od osam do 13 stupnjeva.

U subotu u unutrašnjosti promjenljivo oblačno, u nedjelju i ponedjeljak povremeno sa snijegom. U ponedjeljak će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak. Zadržat će se hladno.

Na Jadranu promjenljivo oblačno. U subotu kiša ponegdje na južnom, a u nedjelju na sjevernom dijelu. U subotu će puhati bura i sjeverozapadnjak, u nedjelju jugo, a krajem dana ponovno bura koja će u ponedjeljak mjestimice biti jaka i olujna. Temperatura zraka bez veće promjene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRVI OVOGODIŠNJI FOTO Snijeg zabijelio Hrvatsku: Idilični prizori diljem unutrašnjosti, ali stigli i problemi u prometu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva snažnija zimska oluja Snijeg paralizirao grad, ali oni su to okrenuli u svoju korist: "Doznala sam da će se ovo održati i rekla - znate li što liječi mamurluk?"

Jeste li znali...?

Na današnji dan 1838. godine izumitelj telegrafa i telegrafske abecede, Samuel Finley Morse, prvi je put javno predstavio svoj izum. Pojava telegrafa bila je ključna za razvoj meteorologije zbog mogućnosti brze razmjene meteoroloških mjerenja te tako i brzog uvida u stanje vremena na vrlo širokom prostoru.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene