Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Vratit ćemo se u Nigeriju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski pomorci Mate Luša i Renato Garma, te crnogorski državljanin Milan Smolović stigli su danas u Zagreb iz Nigerije nakon što su 22 dana proveli u zatočeništvu skupine naoružanih seljana koja ih je otela nedaleko od nigerijske luke Port Harcourt.

Otmičari su za njih tražili otkupninu od osam milijuna dolara, ali su 12. ožujka oslobođeni u akciji specijalnih snaga nigerijske vojske u džungli na području Ogbakirija.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Slika nije dostupna Žene i djeca Nigerijska vojska oslobodila 160 novih taoca

Zahvalivši se hrvatskoj Vladi, MVPEI-u, veleposlaniku RH u Londonu Jošku Paru i vodstvu svojih tvrtki, Luša, Garma i Smolović izjavili su da su presretni ishodom talačke krize, dok su hrvatski pomorci još istaknuli da se ponovo vraćaju na posao u Nigeriju.

"Imali smo 'pegulu', a ja moram raditi. Svugdje u svijetu je opasno", kazao je Luša (57).

"Našli smo se u krivo vrijeme na krivom mjestu", dodao je 29-godišnji Renato Garma. On je opisao da ih je skupina seljana naoružana automatskim puškama otela u baru koji se nalazio oko 300 metara od broda.

Vezali su im oči i tako su proveli par dana, a nakon toga su normalno komunicirali sa svojim otmičarima koji su ih svako malo selili s jedne lokacije u džungli na drugu.

"U početku su bili malo agresivni, čak prijetili smrću, ali nas nisu maltretirali i na kraju smo skoro bili prijatelji", kazao je Luša. 

Oteli ih siromašni seljaci, a ne pobunjenici

Prema riječima Garme, ne radi se ni o kakvoj pobunjeničkoj skupini već siromašnim seljanima koji su na taj način pokušali doći do novca. 

Opisujući svoje oslobađanje, složili su se da su se toga pribojavali.

"Oko tri sata ujutro započela je rafalna paljba. Oslobodilo nas je 10-ak specijalaca, ali u džungli smo poslije vidjeli puno vojske", pojasnio je Garma.

Najteže im je tijekom 22 dana zatočeništva pala nehigijena, iako nisu baš redovito jeli pa su smršavili desetak kilograma.

"U istoj smo odjeći proveli više od tri tjedna...no to smatramo samo jednom ružnom epizodom koju ne treba napuhavati", rekao je Luša kojega su u zračnoj luci dočekali supruga, dvojica sinova, snaha i unuk.

Trojicu bivših talaca u zagrebačkoj zračnoj luci dočekao je pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vinko Ljubičić. 

Podsjećamo...

Renato Garma i Mate Luša oteti su 19. veljače. Radili su za tvrtku Hydrodrive, koja je registrirana u Lagosu, glavnom gradu Nigerije, posredstvom pomorske agencije Mariner iz Trogira i to na poslovima opskrbe naftnih platformi.

To nije prvi slučaj otmice hrvatskih radnika u Nigeriji. 

Hrvatski inženjer Ivan Roso bio je otet u Nigeriji u prosincu 2004. On je tada radio za Seabulk, kooperantsku tvrtku koja radi na naftni div Royal/Dutch Shell. Na slobodu je pušten nakon tri dana.

Port Harcourt, smješten oko 200 kilometara jugozapadno od Warrija, nekadašnjeg središta trgovine robljem, smatra se naftnom prijestolnicom Nigerije. 

Međutim, zbog nedavnih otmica stranaca i napada automobilima bombama većina stranaca napustila je taj grad.
Najpoznatija pobunjenička skupina je Pokret za emancipaciju delte Nigera koji zahtjeva da prihodi od eksploatacije nafte u većem omjeru pripadnu lokalnim zajednicama. 

Nigerija

Nakon oslobođenja od britanske kolonijalne vlasti 1960., Nigerija je proživjela niz diktatorskih režima. 

Godine 1999. na vlast je došao aktualni predsjednik
Olusegun Obasanjo. Analitičari vjeruju da su napadi dio
politike Ijawa, čiji pobunjenici žele isprovocirati odvajanje bogate delte Nigera od ostatka zemlje.

Nigerija je prvi proizvođač nafte u Africi te šesti svjetski izvoznik s 2,4 milijuna barela nafte dnevno. 

Od početka 2006., pobunjenički su napadi smanjili
proizvodnju za četvrtinu. 

U posljednjih godinu dana u području delte Nigera je bilo oteto preko 100 stranica. 

U zatočeništvu je još samo jedan Francuz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene