Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlične vijesti

Koristite li klima uređaje u automobilima? Ovo biste trebali znati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto da trošite gomilu novca na nepotrebne popravke, pronašli smo način kako možete vrlo brzo i bezbolno po vaš džep provjeriti stanje vaših klimatskih uređaja u automobilu.

Toplu odjeću odavno smo spremili. Čizme i zimsku obuću više i ne znamo gdje smo stavili, a laganija odjeća, sandalice i cipele postale su nam dio svakodnevice. Stiže nam ljeto. Temperature su u naglom porastu, a dosadašnje misli o tome kako ćemo se ugrijati zamijenile su one o hladu.

Pročitajte i ovo Pomama za klima uređajima, ilustracija - 3 sve su naprednije Spas kod paklenih vrućina: Reporter Dnevnika Nove TV provjerio cijene i modele, ali i potencijalne opasnosti klima-uređaja Slika nije dostupna Sami svoji majstori Pogledajte kako na jeftin i učinkovit način rashladiti sobu

"Najčešći problem zatajenja rada klima uređaja je nedostatak zraka u sustavu" Dok sjedamo u našeg limenog ljubimca bez razmišljanja palimo klimu. 'Ništa nam neće ovaj dan pokvarit.' Sve dok hladan zrak ne prestane milovati naše lice, odjeća se pripije uz mokro tijelo, a kosa postane kao netom oprana. Klima uređaj je prestao raditi.

Najčešći problem zatajenja rada klima uređaja je nedostatak zraka u sustavu. On se rješava jednostavno i bezbolno. U gotovo svakom autoservisu moći će vam pomoći s ovim problemom. Ono što se može javiti kao posljedica ne održavanja vašeg limenog ljubimca je zaprljan filter kabine, začepljena ventilacija, izgaranje osigurača, nepravilan rad kompresora klime, otkazivanje ventilatora hladnjaka i niz drugih nedaća koje će zasigurno utjecati na naš dnevni ritam, a kasnije i na kućni budžet.

Da biste izbjegli efekt saune u vašem automobilu potrebno je vršiti ne samo redovite preglede vozila već i preglede svih njegovih 'organa'. Jedan od uređaja kojeg gotovo da i ne ne doživljavamo, sve dok ne otkaže svoju poslušnost je i klima uređaj.

Vozači, oprez - Koliko (ne)pijete vode može biti jednako opasno kao i koliko pijete alkohola

Umjesto da trošite gomilu novca na nepotrebne popravke, pronašli smo način kako možete vrlo brzo i bezbolno po vaš džep provjeriti stanje vaših klimatskih uređaja u automobilu.

I vaš ljubimac zaslužuje poseban tretman, a Automoto klub Maksimir u suradnji sa zagrebačkim autoservisima organizira i provodi besplatnu kontrolu ispravnosti klimatskih uređaja u automobilima, te provjeru mogućeg istjecanja plina iz sustava.

"Na pregledima ćemo provjeriti količinu rashladnog sredstva u sistemu, pregledati ćemo filter klime, filter kabine, te ćemo prekontrolirati električne instalacije sistema klima uređaja", rekla nam je Nevenka Alkalaj, tajnica Auto-moto kluba „Maksimir".

Ako je zrak u vašem automobilu ohlađen na propisanu temperaturu, s klimom je sve u redu, no ako nije potrebno je ustanoviti razlog zbog čega klima ne radi ispravno. Ukoliko ste primjetili da čim uključite klima uređaj u automobilu isti nije u funkciji, smrdi ili proizvodi čudne zvukove, vrijeme je za pregled kod 'specijalista'.

Najčešći uzrok neispravnog rada klima uređaja je nedostatak rashladne tvari u sistemu. A s vremenom mogu nastati mikro oštećenja na cijevima i spojevima, tako da se plin polako gubi iz sustava. Razlog neispravnog rada može biti i neispravnost određenog dijela klima uređaja, što se utvrđuje ispitivanjem uređaja.

Upravo zbog toga servis klima uređaja preporuča se obavljati svake dvije godine. Ne treba čekati trenutak kada klima u potpunosti prestane raditi, posebice u vrijeme ljetnih vrućina.

"Svake se godine količina rashladnog sredstva gubi za cca 3-8%. Prilikom servisa klima uređaja prazni se zatvoreni sustav, ispušta se staro ulje, rashladno sredstvo se važe i oslobađa vlage. Dakle, u servisu klima uređaja se u sustav dodaje novo ulje. To je iznimno važno za podmazivanje kompresora i ekspanzijskog ventila. Radi kontrole propusnosti rashladnog sredstva u isti se dodaje kontrast, koji služi kao indikator u slučaju propuštanja sustava klime", objasnila je Alkalaj.

'Te promjene tiču se svih nas. Utječu na skoro sva društvena i ekonomska područja'

Akcija besplatne kontrole klima uređaja provodi se u Automehanika servisima na području Medvešćaka, Autoservisu Renjak na području Maksimira, i Autohrvatska servisima na Žitnjaku Kod intenzivnog korištenja klima uređaja, posebice kroz ljetni period, stvara se kondenzacija vlage, što ima za posljedicu razvoj gljivica i bakterija, a to se u konačnici manifestira kao specifičan osjet vlage i neugodan miris u vozilu.

Iz Auto-moto kluba Maksimir doznajemo kako je za neutralizaciju navedene pojave potrebno provesti dezinfekciju sustava klime određenim sredstvima, odnosno uređajima, a najdjelotvorniji za to je „Ozon maker“.

U konačnici, manjak plina, ili neispravan klimatski uređaj u automobilu dovodi do veće potrošnje goriva, a time i do većeg zagađivanja okoliša. Ni jedno ni drugo nam nije u interesu, stoga prije nego ga 'raspalite' do kraja, provjerite u akvom je stanju kilima uređaj u vašem automobilu. Kako bi do kraja ljeta mogli uživati u hladovini pod okriljem vašeg limenog ljubimca.

Termin za pregled vašeg vozila možete rezervirati pozivom na brojeve telefona 01/23 18 442, 01/23 04 029, ili dolaskom u prostorije Automoto kluba "Maksimir", Ružmarinka 17. Zagreb. Besplatne kontrole klimatskih uređaja provode se od srijede 13.5. do kraja svibnja 2015., radnim danima od 8 do 17 sati, i subotom od 8 do 13 sati.

 5 savjeta za održavanje klima uređaja

1. Razlika između vanjske temperature i temperature u automobilu ne smije biti veća od pet, šest stupnjeva

2. Temperaturu je potrebno postupno snižavati, posebice u automobilima koji su dugo bili na suncu i u kojima je temperatura znatno viša od vanjske

3. Prije kretanja na nekoliko minuta otvorite sve prozore ili vrata kako bi prozračili automobil, a potom uključite klimu na maksimalno hlađenje. Uz proore otvorene desetak centimetara ostavite tako uključenu klimu nekoliko minuta.

4. Potrebno je izbjegavati izravno puhanje hladnog zraka u vozača i putnike

5. Klima uređaj u automobilu treba koristiti oprezno i redovito ga servisirati

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene