Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlike u plaćama

Vozači, sestre i tehničari u sanitetu najavljuju ustavnu tužbu protiv Ministarstva: "Ako se ništa ne riješi, idemo u štrajk"

Vozači saniteta održali presicu, Vladimir Markuš
Vozači saniteta održali presicu, Vladimir Markuš Foto: DNEVNIK.hr
Više od 700 vozača saniteta i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu planira podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva RH.

Vozači, medicinske sestre i tehničari iz saniteta planiraju podnijeti ustavnu tužbu protiv Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Hitna helikopterska služba - 1 Airbus h45 Pogledajte prvi let novog helikoptera Hitne pomoći: "Cilj je stići do pacijenata na teško dostupnim mjestima unutar zlatnog sata" Slika nije dostupna "Imamo razumijevanja" Ministar Beroš najavio rješenje za vozače saniteta: Oštro isprozivao bivšu SDP-ovu Vladu

Vozači saniteta iz više gradova (Zadra, Knina, Otočca, Krapine, Bjelovara, Karlovca, Slavonskog Broda, Vukovara) održali su presicu ispred KB Dubrava.

Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta u Sindikatu medicinskih sestara/tehničara zajedno kazao je da se vozači saniteta i medicinske sestre i tehničari spremaju podignuti ustavnu tužbu jer smatraju da su diskriminirani.

Smanjen koeficijent za obraćun plaće

"Naši problemi počinju 2011. kad jedan dio vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara ostaju na postojećem koeficijentu, dok se drugima koeficijent skida", rekao je i objasnio da je dijelu vozača i medicinskih sestara/tehničara koeficijent za obračun plaće "smanjen s 0,95 na 0,77".

"Smatramo da je takav odnos diskriminirajući i oštećeni smo za svoja primanja mjesečno od 1000 do 1500 kuna. Svo ovo vrijeme nije pronađeno rješenje za naše probleme, dobivamo odgovor da čekamo i poručuju nam da budemo strpljivi", dodao je Markuš.

"Za isti posao dobivamo manju plaću", istaknuo je Markuš i podsjetio da su u proljeće ove godine najavljivali štrajk.

"15. travnja ove godine je u Ministarstvu zdravstva potpisan sporazum gdje se oni obvezuju, a potpisao ga je državni tajnik u ministarstvu Tomislav Dulibić i Marija Pećanec iz pravne službe, da će u tri mjeseca riješiti naš problem, znaju za njega, svjesni su problema i u roku od tri mjeseca će ga riješiti", objasnio je Markuš.

"Besramno nas lažu i ponižavaju"

Navodi kako su na sve daljnje upite dobivali odgovor da se strpe i pričekaju.

"Besramno nas lažu, zavlače i ponižavaju svo ovo vrijeme. Ne samo da dobivamo manju plaću od svojih kolega, nego nas i na ovaj način ponižavaju. Nećemo trpiti takav odnos i taj se problem mora riješiti", dodao je Markuš i navodi da vozači saniteta kao takvo u uredbi - ne postoje.

"Naše zanimanje kao takvo - ne postoji. Vodimo se kao taksi vozači, vozači - dostavljači, to vam govori kolika je želja da se naš problem u sanitetu riješi", kazao je Markuš.

"Tražimo da nam vrate ono što su nam uzeli"

"Apeliram na premijera Plenkovića i ministra Marića da razriješe ovu situaciju, dajemo im prostora do kraja siječnja 2022. godine. Ako se ništa ne riješi do tada, idemo u štrajk i obustavu rada, uz podizanje ustavne tužbe", najavio je Markuš.

"Ne vidimo način kako drugačije riješiti ovu nepravdu, 2011. nam je uzeto ono što je bilo naše, mi ne tražimo povećanje plaće, samo tražimo da nam vrate ono što su nam uzeli. Sve ovo vrijeme smo bili strpljivi i čekali uz požrtvovan rad", rekao je.

Posla imaju sve više

Navodi da je njihov obujam posla sve veći. "Mi svake godine obavimo na tisuće prijevoza više. Otkako je korona, nitko nije pitao - 'zašto ja?', u nadi da će se i druga strana zauzeti za nas, ali nije došlo do rješenja", rekao je i zamolio ministra zdravstva Vilija Beroša da ispravi tuđu pogrešku.

"Neka bude on taj koji će nam vratiti naše dostojanstvo i ispraviti pogrešku onih prije njega", rekao je Markuš.

Apel da se razriješi nepravda

Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno apelirao je na odgovorne da potpišu uredbu kojom će se riješiti nepravda koja je nanesena ljudima u sanitetskom prijevozu.

Mirko Kovač, pravnik u sindikatu kazao je da zastupa zaposlene u njihovim potraživanjima.

"Postupci se vode zbog pogreške u obračunu plaća. Neki su okončani, zaposleni su dokazali da je bilo pogrešaka u obračunima radnih sati", rekao je Kovač.

"S obzirom da vozači sanitetskog prijevoza rade u nejednakom rasporedu radnog vremena, oni su u nejednakom položaju prema onima koji rade u 40-satnom radnom tjednu", naveo je Kovač.

Problem u obračunu radnih sati

Ističe kako je poseban problem u obračunu radnih sati tijekom dana vikenda te da mogu utužiti samo unazad pet godina uzimajući u obzir rok zastare.

Iznosi razlike u plaćama su, navodi, različiti i sudski vještaci ih utvrđuju u svakom pojedinom sudskom postupku posebno.

Ivan Gašpar, povjerenik sindikata iz Zadarske županije navodi kako njegove kolege imaju koeficijent 0,95.

"Ovo je već deset godina da oni imaju 0,95, a nama su taj koeficijent skinuli. I to traje već deset godina", objasnio je Gašpar.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene