Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog uhićenog kolege

Vozači hitne idu u novi prosvjed: "Dogodila mu se jedna nesreća i sad se prema njemu postupa kao prema kriminalcu"

Aktualno Galerija Hitna ide u prosvjed - 5 Hitna ide u prosvjed - 5 Foto: DNEVNIK.hr Hitna pomoć Hitna pomoć Foto: DNEVNIK.hr Hitna ide u prosvjed - 3 Hitna ide u prosvjed - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hitna ide u prosvjed - 2 Hitna ide u prosvjed - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hitna ide u prosvjed - 1 Galerija 1/6 >>
U prosvjed zbog svog kolege idu i vozači hitne pomoći. Također, odlučili su se strogo pridržavati prometnih pravila, pa čak i kada imaju hitne slučajeve. Ovako žele pokazati da ih nitko ne štiti od kazni i od problema koji se vežu uz njihov posao. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Voze s rotirkama, no ako je crveno ipak stanu. Noću ili danju. Već nekoliko dana vozači hitne striktno se pridržavaju prometnih pravila pa makar imali i hitan slučaj.

Reakcija je to na uhićenje i pritvor njihovog kolege nakon nesreće na Bundeku. "Imamo više tih slučajeva gdje su dečki u slučaju prelaska kroz crveno dobivali kazne po 5, 10 tisuća kuna iako su spašavali nečiji život", kaže Samuel Jelušić iz Udruge Hitna Uživo 194.

Podršku sustava, tvrde, nitko od njih nema. Tražili su i beneficirani radni staž što nikada nisu dobili. Poslat će dopis Ministarstvu, ali i Državnom zavodu za hitnu medicinu. "Maji Grbi, koja se jednostavno ne želi oglasiti, ne želi pružiti podršku djelatnicima Hitne pomoći, ona uporno tvrdi da mi nismo njezini zaposlenici", kaže Jelušić.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu kaže - zakon je predvidio iznimke za Hitnu pomoć u prometu.Pitali smo i Ministarstvo zdravstva hoće li ovaj protest vozača ugroziti sigurnost pacijenata. Kažu nam da citiramo ministra Božinovića.

"Kroz crveno se ne smije proći, osim naravno ukoliko je u pitanju intervencija žurnih službi da ispune ono što je njihova temeljna zadaća, a to je spašavanje života", rekao je ministar Davor Božinović.

No u zakonu te iznimke nema, kažu u istarskom Zavodu gdje se drže svih preporuka i po njima uče mlade vozače.

"Ipak, kaže, ukoliko se ide na hitnoće, ukoliko su uključena svjetla i sirene ipak mora stati na crveno, promotriti što se događa i oprezno proći da ne ugrožava druge živote", rekla je Gordana Antić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Istarske županije.

Ne muče vozače samo prometna pravila, smeta im i što je uhićeni vozač pred suca doveden i odveden s lisicama na rukama.

"Dogodila mu se jedna nesreća i sad se prema njemu postupa kao prema kriminalcu", kaže Jelušić. Policija jasna - to je odluka policijskih službenika na licu mjesta.

"Policijska procjena, ona može biti i eventualno da se izbjegne mogućnost da osumnjičenik ne učini nešto nažao sebi. Dakle, tu se ne radi o nekoj represiji, već o preventivnom postupanju", navodi Božinović.

Represija ili preventiva, vozači su odlučili izaći na prosvjed. U četvrtak u podne će tražiti pravdu za jednog od njih - pred remetinečkim pritvorom.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene