Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA IVICE MANDIĆA

Vojni analitičar o ruskim prijetnjama kemijskim oružjem i procjeni koliko Rusi još mogu izdržati: "Imaju stravične gubitke"

Rat u Ukrajini traje već 17 dana, a u četvrtak navečer besposadna letjelica pala je kod Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Istraga je otvorena, a NATO i hrvatske nadležne službe šute iako su letjelicu pratili na radaru.

Koliko će istraga pokazati i hoćemo li ikada doznati sve detalje o srušenoj letjelici, Sabini Tandari Knezović za Dnevnik Nove TV otkrio je vojni analitičar Ivica Mandić.

"Teritorij Ukrajine je prilično velik. Pod čijim nadzorom je teritorij i posebno ova letjelica - to je već drugo pitanje. I dan danas ostajem pri onome da su operaciju provedbe planirale ruske oružane snage", objasnio je.

Naveo je i koji im je bio cilj - "Operacija i obmanjivanje provođenja same operacije u smislu reakcije. U petak su ruski zrakoplovi raketirali Bjelorusiju iz zračnog prostora Ukrajine i operaciju su planirali iz prostora Ukrajine da bi se Ukrajinu optužilo pred zapadnim saveznicima da čini nešto što ona deklarativno i stvarno ne provodi. Precizno su provjerili i kako mi reagiramo na takvu vrstu opasnosti", dodao je.

"Izuzetno puno pozornosti Zapad poklanja točnim obavještajnim informacijama i Zapad je u petak snimio vrlo jasno kako je ruski zrakoplov ispalio raketu na pogranične dijelove Bjelorusije, a isto tako Zapad precizno zna tko je ispalio tu letjelicu i u koju svrhu", kazao je.

Te informacije postoje, komentirao je. "U tijeku je razmjena podataka i ja sam osobno uvjeren da ćemo u nekoliko dana biti informirani od našeg državnog vodstva tko je i s kojom svrhom to napravio", rekao je.

U crnoj kutiji zapisuju se svi parametri. "Radi se o jednom autopilotu. Znat će se visina, kurs, brzina... Bilježi se što je letjelica u obavještajnom smislu radila, snimila.. Sve će se znati", zaključio je.

U petak mađarskim nebom proletjelo je nekoliko letjelica. "Radi se o posve drugoj vrsti. Da se elektroničkim putem, posebno u cyber prostoru može na radarski ekran pa i u područje razmjene informacija zapadnih saveznika na jedan način dovesti na radarske ekrane cilj koji uopće ne postoji. To nije ništa novo u smislu zbunjivanja rada senzora. Radi se o klasičnom napadu na senzorski sustav", naveo je.

Napad kemijskim oružjem

Danima se već priča hoće li Rusi upotrijebiti kemijsko oružje. "Postoji li teorijska mogućnost? Da. Postoji li operativna mogućnost, snaga pa i odlučnost? U to čisto sumnjam! Ovo je nastavak medijske kampanje da se zasite državna vodstva, ali i vodstva Saveza. Kemijska sredstva su nešto što Ruska federacija ne bi prežvijela jer bi svijet odgovorio na to. Izuzetno opasna i smrtna te to bi bio skandal i svinjarija politička par excellence. Oni niti to smiju niti će to napraviti", objasnio je Mandić.

Šef ruske svemirske stanice rekao je da će srušiti onu međunarodnu. "Ako se takvo što i dogodi, Zapad posjeduje da bilo koji dio takve svemirske postaje razbije u komade. Ta prijetnja mi se čini smiješna jer jedna svemirska postaja kad ulazi u atmosferu njenog rušenja dolazi do ogromnog trenja i najveći dio izgori. Američke raketne krstarice na moru imaju ogromne sustave protusatelitskih raketa i one su isprobane. Isto tako i diljem Europe su postavljene. Ne mislim da postoji nikakva ozbiljna prijetnja", komentirao je.

Černobil se spominje od prvog dana rata. "Sve je dio sijanja straha i panike. Najveći dio sugrađana se naprosto time ne bavi. Kod ljudi koji nemaju pristup informacija dogodi se da je to nešto strašno. Niti oni smiju što dirati, niti će se dirati", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRAMATIČAN RAZGOVOR PUTINA I MACRONA Rusija granatirala najmanje 67 ukrajinskih gradova i naselja. Pogledajte satelitske snimke nakon bombardiranja Mariupolja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA NEPOVJEROVATI VIDEO Rusi pobjegli u Njemačku pa sada prosvjeduju protiv Ukrajinaca koji bježe od rata

Amerikanci znaju baš sve, dodao je.

Već se održalo nekoliko krugova pregovora, a u pregovore Mandić ne polaže gotovo pa nikakve nade. "Mora se utvrditi da je došlo do preokreta u ratu. Inicijativa više nije na ruskoj strani, oni nigdje ne napreduju ni milimetra i imaju stravične gubitke da je to nepojmljivo. Ono što nama nedostaje, iz korektnih odnosa prema Ukrajini, je malo više informacija o napadnim operacijama ukrajinske vojske", komentirao je.

Otkrio je i koliko, prema njegovim procjenama, Rusi još mogu izdržati. "Ovakvim intenzitetom borbenog djelovanja oni idućih 30 dana ne mogu izdržati. Možemo doći u jednu fazu zamrznutog konflikta, ali u smislu provođenja napadnih operacija - oni to niti mogu niti imaju sredstava za to. Oni su ispraznili gotovo devet desetina vlastitih skladišta. Rat košta stravično plus sankcije koje strašno djeluju", zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene