Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader i Bozanić dogovorili sufinanciranje Katoličkog sveučilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić potpisali su danas Sporazum o sufinanciranju Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) u Zagrebu.

Sporazumom između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije utvrđeno je, uz ostalo, da će Vlada financirati studijske programe za 40 diplomanata i postdiplomanata godišnje.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti Slika nije dostupna Odrekli ga se nakon uhićenja Sveučilište Columbia dalo otkaz Sanaderu

Ostalo bi financirala Zagrebačka nadbiskupija, što se odnosi i na adaptaciju zgrada Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koje će biti smješteno u prostor bivše vojarne "Kralj Tomislav". 

Te je prostore Zagrebačka nadbiskupija preuzela u rujnu 2006., sukladno Sporazumu o darovanju između Vlade RH i Zagrebačke nadbiskupije. 

Za dvije zgrade bit će potrebno oko sto milijuna kuna.

Odluku o osnutku Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu Hrvatska biskupska konferencija (HBK) donijela je u lipnju prošle godine.

Premijer Sanader je u svoje i Vladino ime izrazio veliko zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o sufinanciranju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, izvijestivši da bi Vlada u prvoj godini rada HKS-a trebala osigurati oko pet milijuna kuna.

Istaknuo je kako je Sporazum o sufinanciranju u skladu s Ugovorom između Republike Hrvatske i Svete Stolice o sudjelovanju Katoličke crkve u odgoju i obrazovanju uz potporu države.

Premijer Sanader ocijenio je kako će Hrvatsko katoličko sveučilište, čiji početak rada, kako je rekao, očekuje u akademskoj godini 2008./2009., "obogatiti hrvatsko visoko obrazovanje, što je još jedan korak ka Hrvatskoj kao društvu znanja i pluralizma".

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić također je zadovoljan
potpisanim sporazumom s Vladom RH koja je, istaknuo je, "od početka bila otvorena za projekt osnivanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta".

Naglasio je da osnutkom HKS-a Republika Hrvatska ulazi u mrežu europskih i svjetskih katoličkih sveučilišta, čime "Katolička crkva u Hrvatskoj pokazuje kako je vjerna svojoj tradiciji da sudjeluje u odgoju i obrazovanju te tako služi čovjeku".

Nadbiskup Bozanić također je rekao da je, nakon potpisivanja
Sporazuma o sufinanciranju, idući korak predaja programa za studije, koje dopusnicama mora odobriti Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje.

Izvijestio je da će na HKS-u u početku biti četiri studija
-filozofija, povijest, sociologija i psihologija.

Na novinarsko pitanje kada očekuje da će Hrvatsko katoličko
sveučilište početi s radom, kardinal Bozanić je rekao da će to biti "po ispunjavanju svih uvjeta".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene