Vlada je na sjednici predstavila svoje planove za ostatak ove i sljedeću godinu. Nove uštede kreću već od jeseni na obnavljanju voznog parka državnih službi te nabavi mobitela, a najavljuju i novi sustav plaća u javnom sektoru. Dok sindikati vide u planovima novo rezanje prava radnika, poslodavci poručuju da ni nove najave neće dovesti do većeg gospodarskog rasta.


Manje novih mobitela i manje novih službenih vozila raznih službi i institucija. Na jesenskom obnavljanju voznog parka država će biti još štedljivija kako bi se ostvarilo 100.100.000 kuna ušteda u 2015. godini.

Vezani članci Mario Aunedi Medek Suvlasnik tvrtke koja je radila stranicu koronavirus.hr: ''Ideju smo predstavili u Vladi, oni su rekli da to treba i pitali možemo li. Rekli smo da možda možemo" Kamere uhvatile Beroša i Božinovića u razgovoru o premijeru - 1 Beroš i Božinović zaboravili isključiti mikrofone, poslušajte razgovor prije sastanka s premijerom: "Nije ti on sretan kad dovodiš..."

S općom štednjom nastavlja se i sljedeće godine. Radi smanjivanja minusa u blagajni ministar financija najavljuje više od 600 milijuna kuna ušteda.

'Primjenom ovih smjernica u 2016. godini deficit je 3,9 posto, a projekcija za 2017. tu 2,7 posto', rekao je ministar financija Boris Lalovac.

Potpredsjednik Grčić se pohvalio kako su riješili dvije od osam europskih preporuka za provođenje reformi. 'Tu je i spajanje agencija, tu su i aktivnosti oko registra parafiskalnih nameta, smanjenje tih nameta za gotovo 300 milijuna kuna ove godine', rekao je Grčić.

 Vlada prihvatila godišnji obračun strateških robnih zaliha

Do kraja godine ide novi zakon o plaćama u javnom sektoru. Vrijedit će načelo jednaka plaća za jednak rad, a uvest će se i sustav nagrađivanja. 'Onaj koji radi bolje, učinkovitije i koji ima bolje rezultate da može biti nagrađen. Intencija zakona nije da se smanjuju plaće ali želimo jasan i transparentan sustav', kaže ministar rada Mirando Mrsić.

Sindikati ne vjeruju vladi i poručuju da se iza novog sustava krije novo smanjivanje prava radnika, a iz hrvatske udruge poslodavaca pak poručuju kako u vladinim najavama nema nekih novosti koje bi mogle dovesti do većeg gospodarskog rasta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook