Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TELEFONSKA SJEDNICA

Vlada prihvatila amandman SDP-ovke koji će pomoći djevojčicama i ženama, a stiže i dugo čekani lijek za koronu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan uoči saborskog glasanja o proračunu za 2023. Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je prihvatila i neke oporbene amandmane dok je s druge strane Markova trga trajalo izjašnjavanje o njima.

Od 435 amandmana na predloženi državni proračun za iduću godinu, samo su tri iz saborske većine, jedan su zajednički podnijeli zastupnici većine i oporbe, a ostalih 431 podnijeli su oporbeni zastupnici i klubovi.

U Saboru se o amandmanima izjašnjava u ponedjeljak, a idući dan zastupnici će odraditi i glasanje o proračunu.

Vlada je za to vrijeme održala telefonsku sjednicu na kojoj je dala suglasnost, u ponešto izmijenjenom obliku, i nekoliko oporbenih amandmana.

Jedan od njih je i onaj SDP-ove Sabine Glasovac, koja je tražila milijun eura za besplatne zalihe menstrualnih higijenskih potrepština u obrazovnim ustanovama i skloništima za žene žrtve nasilja.

Prihvaćen je i amandman HDZ-ove Magdalene Komes da država osigura 1,5 milijuna eura za potrebe uspostave dječje i adolescentne psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici ''Dr. Ivan Barbot'' u Popovači, kao i njezina stranačkog kolege Damira Habjana da se za 665.000 eura (na 6,7 milijuna eura) poveća iznos za redovnu djelatnost Sveučilišta Sjever.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG PRORAČUNA Primorac: "Neupitna je predanost Vlade fiskalnoj konsolidaciji"

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 AMANDMANI NA PRORAČUN Vlada odbila dati 10.000 eura "za podešavanje Plenkovićevih radara"

Praksa je to bila i prijašnjih godina, a u skladu s njom je prihvaćen i amandman HNS-ova Predraga Štromara da država s četiri milijuna eura pojača projekt vezan uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu koja je proglašena regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi.

Prihvaćen je zajednički amandman četvero zastupnika iz Šibensko-kninske županije - Branke Juričev-Martinčev (HDZ), Josipa Begonje (HDZ), Franka Vidovića (SDP) i Hrvoja Zekanovića (HDS). Njime je osigurano 500.000 eura za kompletnu dokumentaciju za izgradnju Zračne luke "Srce Dalmacije" na prostoru naselja Pokrovnik.

Prihvaćen je amandman nezavisne Marine Opačak Bilić (Klub socijaldemokrata) da se povećaju sredstva za prevenciju nasilja među mladima, kao i amandman Kluba zastupnika IDS-a da se povećaju sredstva za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču.

Prihvaćen je i amandman Boške Ban Vlahek za povećanje sredstava za projekt čakovečkog centra za odgoj i obrazovanje te zastupnice Romane Nikolić.

Vezano uz prijedlog zakona o sportu, prihvaćen je amandman Kluba zastupnika HDZ-a koji se odnosi na uvjete za dobivanje Državne nagrade za životno djelo.

Pročitajte i ovo Paxlovid Tableta za kućnu upotrebu Dnevnik Nove TV doznaje: Pfizer razgovara s hrvatskom Vladom o lijeku protiv korone, infektolozi - "Djelotvoran je, ali nije bombon..."

Stiže Paxlovid

Vlada je donijela i zaključak o potpisivanju ugovora kako bi se hrvatsko tržište opskrbilo antivirusnim lijekom Paxlovidom za liječenje COVID-19.

Riječ je o Pfizerovu lijeku za liječenje u ranoj fazi bolesti, radi sprječavanja težih oblika bolesti i hospitalizacije, a namijenjen je za liječenje odraslih i adolescenata. Njegova nestašica proteklih mjeseci izazvala je dosta negodovanja u javnosti.

Za razdoblje do kraja 2022. i prvo tromjesečje 2023. nabavlja se 10.000 doza tog lijeka, financijska sredstva osigurana su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, a za potpisivanje ugovora ovlaštena je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

U Vladi navode da taj lijek nije bilo moguće nabaviti u slobodnoj prodaji tako da Hrvatska, prema preporuci Europske komisije (EK), sudjeluje u postupku zajedničke nabave Paxlovida između Europske komisije i tvrtke Pfizer.

Komisija je 23. studenoga, nakon provedbe zajedničke nabave, sklopila Okvirni ugovor za opskrbu Paxlovidom za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene