Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dokument koji je premijer Ivo Sanader jučer podijelio veleposlanicima država članica EU nije politički, već tehničko-pravni dokument u kojemu se daje pregled svega što je Hrvatska do sada učinila u ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, izjavio je danas novinarima visoki izvor u Banskim dvorima.


Cilj takvog dokumenta je partnerima u EU argumentirano pokazati što je Hrvatska u pregovorima do sada napravila, kako napreduje u ispunjavanju mjerila za zatvaranje pojedinih poglavlja, kazao je Vladin izvor objašnjavajući prirodu i tematiku dokumenta koji je premijer jučer podijelio veleposlanicima zemalja EU na radnom ručku u Zagrebu.

Vezani članci Vili Beroš Beroš želi stati na kraj jednoj od najvećih prijetnji društvu, koja sve više pogađa i djecu: "Posebno je alarmantan podatak..." Ilustracija Moody's bi mogao nagraditi Hrvatsku zbog uvođenja eura: Na reviziji ocjena kreditnog rejtinga

Hrvatska za zatvaranje 14 poglavlja ima 39 mjerila, a svako se pregovaračko poglavlje smatra zatvorenim kada se ispune sva za njega predviđena mjerila.

Upravo iz razloga što je za zatvaranje poglavlja potrebno ispuniti svako mjerilo, statistika učinka u pregovorima, kažu u Vladi, ne odgovara svemu što je napravljeno, jer je u svakom mjerilu učinjeno ponešto - u nekima podosta, u nekima gotovo sve.

Razlog zašto taj dokument nije podijeljen novinarima leži u, rekao je Vladin izvor, činjenici da je on na engleskom jeziku, budući je namijenjen veleposlanicima država EU, a u njemu, ponavlja, "nema nikakvog političkog očitovanja, nego je čisto tehničko-pravnog karaktera".

U Vladi ocjenjuju da se dosadašnja praksa po kojoj se predstavnicima EU predaju dokumenti pokazala dobrom, posebno u komunikaciji s veleposlanicima, koji, tvrdi Vladin izvor, mogu tako glavne gradove svojih država argumentirano izvijestiti o tome što Hrvatska čini u pregovorima.

"Mi im ovim olakšavamo javljanje. Jednostavnije je dati im (veleposlanicima) komad papira, nego ima dva sata objašnjavati. To je uobičajena tehnička komunikacija s državama članicama EU", rekao je izvor u Vladi, naglasivši da ništa u dokumentu nije tajno.

Napominje također da je riječ o "živom" dokumentu, budući je stalno podložan promjenama ovisno o napretku Hrvatske u zadovoljavanju mjerila iz pregovora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju