Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTRI SE HVALE MEĐUSOBNO

Petrov: 'Za ne prepoznati je posao u zadnjih šest mjeseci i tri godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnička vlada uvrstila je Autokamp Punta Nova i projekt Hotel Park 5* u Rovinju na listu strateških investicijskih projekata. Njihova je vrijednost 678 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila prijedlog zaključka o prioritetima Vlade Republike Hrvatske u djelovanju u institucijama Europske unije tijekom slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač je rekao: 

Pročitajte i ovo Izjava nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe PRIJEDLOZI IDU NA VLADU Uranjeni božićni poklon? Umirovljenici dogovorili veće usklađivanje mirovina, uvodi se godišnji dodatak Sjednica Vlade sjednica Vlade Izmjene zakona: U planu je povećanje invalidnine za branitelje

'Za Hrvatsku će posebnu važnost i dalje imati sve mjere vezane uz gospodarski rast, kreiranje novih radnih mjesta posebno za mlade te investicije i povećanje konkurentnosti.'

Usvojen je Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (2016. - 2020.).

'Njime se ostvaruju pretpostavke za korištenje 85 milijuna eura iz europskih fondova za unaprijeđenje strukovnog obrazovanja', kazao je ministar Predrag Šustar.

Vlada je odlučila da će strateški investicijski projekti postati projekt Autokamp Punta Nova i projekt Hotel Park 5*, Rovinj.

Vrijednost ukupnih troškova Autokampa Punta Nova je 139,3 milijuna kuna, a investitor je tvrtka Nova Camping. Gradit će se u Općini Povljana na Pagu i uključuje izgradnju, opremanje i pokretanje poslovanja kampa visoke kategorije (5*). Predviđa se uređenje 500 kamp parcela, 85 kamp mjesta, 4 sanitarna objekta i 250 mobilnih kućica ukupnog smještajnog kapaciteta 2200 ljudi, uz stvaranje uvjeta za zapošljavanje 20 stalnih i do 145 sezonskih radnika kao i indirektno zapošljavanje još 40 zaposlenika u objektima koji će biti dati u najam. Autokamp Punta Nova uključuje i ugostiteljske i trgovačke sadržaje, vodeni park, wellness, sportsku dvoranu i sportske terene.

Vrijednost projekta "Hotel Park 5*, Rovinj" je 539 milijuna kuna, a investitor je rovinjska Maistra. Hotel će se graditi u Rovinju, a uključuje zamjenu postojeće građevine hotela Park 3* izgradnjom luksuznog turističkog objekta. Predviđa se cjelogodišnje poslovanje hotela kapaciteta 209 smještajnih jedinica, od čega 190 ekskluzivnih soba i 20 apartmana, s ukupno oko 500 ležajeva, od kojih će veliki dio imati vanjski mali privatni bazen. Novi Hotel Park će uz smještaj najviše kategorije nuditi i dodatne sadržaje kao što su Wellness i SPA centar s vanjskim i unutarnjim bazenima, kongresno-koncertnim dvoranama i sl.

Realizacijom projekta Hotel Park očekuje se otvaranje 85 novih radnih mjesta.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić zahvalio je svima u Povjerenstvu za strateške projekte, a onda je to potaknulo i ostale članove Vlade da se jave.

'Uspjeli smo otkočiti ove procese u ovih šest mjeseci i donijeti ove dvije povijesne odluke u našem sustavu investiranja. Projekti su stajali nekoliko godina, za vrijeme prošle vlade', kazao je ministar turizma Anton Kliman zahvalivši posebno na razumijevanju Boži Petrovu, potpredsjedniku Vlade koji je bio na čelu Povjerenstva za strateške projekte.

Petrov se također zahvalio svojim kolegama.

'Povjerenstvo je bilo jedno pravo operativno tijelo, ne zahvaljujući meni nego ministrima - bio je tu i gospodin Kuščević, i Panenić, Kliman. Kada se usporedi posao u ovih šest mjeseci i prethodne dvije-tri godine, bilo je zaista za ne prepoznati. Bilo je zaista odlično raditi s njima', poručio je Petrov.

Nakon toga uključio se i tehnički premijer Tihomir Orešković koji je istaknuo kako je i ovaj uspjeh još jedna potvrda da su dobro radili kao tim te da se rezultati vide. 

Produljenje roka Kermas Istri

Vlada je za dvije godine, sa šest na osam godina, produljila rok tvrtki "Kermas Istra", poduzetnika Danka Končara, za dostavu uporabne dozvole za projekt na lokaciji Sveta Katarina - Monumenti u Puli, koji je u sklopu projekta Brijuni Riviera, za što bi do početka svibnja iduće godine trebao bi biti zaključen ugovor o koncesiji.

Bivša je Vlada u travnju 2012. godine donijela odluku kojom je Kermas Istri dana koncesija u svrhu izgradnje i korištenja luka posebne namjene - Luka nautičkog turizma - Sveta Katarina na dijelu k.o. Pula i k.o. Štinjan, te Luka 2 na dijelu k.o. Štinjan, na lokaciji projekta Brijuni Riviera - "Otok Sv. Katarina - Monumenti".

Rok za dostavu uporabne dozvole za taj projekt odlukom tehničke Vlade Tihomira Oreškovića produžio bi se za dvije godine, sa šest na osam godina od donošenja odluke, a rok za zaključenje ugovora o koncesiji bio bi najkasnije do 1. svibnja 2017. godine. To se produljenje roka obrazlaže činjenicom da je tek nakon raspisa javnog prikupljanja ponuda i odabira investitora cjelokupno područje obuhvaćeno projektom Brijuni Rivijera proglašeno kulturnim dobrom čime su za investitora stvorene dodatne neplanirane obveze.

Posebnim uvjetima gradnje, koji se temelje na rješenjima Uprave za zaštitu kulturne baštine, utvrđena je obaveza izrade detaljnih konzervatorskih elaborata za svaku pojedinu zgradu koja se rekonstruira pa čak i za zgrade koje se uklanjaju, obrazlaže se u odluci, uz napomenu da su ti uvjeti građenja postali poznati tek 2. svibnja 2016. godine nakon što je Konzervatorski odjel u Puli dostavio pozitivno mišljenje na detaljne konzervatorske elaborate.

Stoga je tek tada bilo moguće predvidjeti rok za dovršetak građenja i okvirni rok dobivanja uporabne dozvole, navodi se u obrazloženju odluke kojom se precizira i obveza Kermas Istre da najkasnije do 15. travnja 2017. dostavi garanciju banke radi dobrog izvršenja posla u korist države na iznos od 15,8 milijuna kuna, odnosno 7 posto ukupne investicije koja iznosi 226,2 milijuna kuna.

Odgovor Europskoj komisiji o konverziji

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je uži kabinet Vlade raspravio pismo koje do kraja rujna treba poslati Europskoj komisiji vezano uz problematiku konverzije CHF kredita te da će ga na sjednici u srijedu Vlada prihvatiti i poslati.

Rasprava o Vladinom odgovoru Europskoj komisiji uvrštena je na zatvoreni dio vladine sjednice.

Marić nije želio govoriti o samom sadržaju odgovora EK-u. "O tim stvarima ne možemo razgovarati, postoji određena sudska praksa EU-a da u ovim postupcima predsudskih slučajeva detalje ne možemo komunicirati. Možemo sutra jednim priopćenjem nakon Vlade sažeti što smo rekli", izjavio je.

Europska komisija je 16. lipnja poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti. Rok za odgovor na to pismo bio je prvotno 16. kolovoza, no produljen je.

Vlada na zatvorenoj sjednici i o ocjenama suglasnosti s Ustavom RH

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice odlučila predložiti Ustavnom sudu da ne prihvati Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH članaka 2. i 3. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, kao ni Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluke Ustavnog suda, stoji u priopćenju Odjela za odnose s javnošću Vlade RH.

Vlada je donijela i zaključak u vezi s izmjenom članka 20. Zakona o upravnim sporovima, kojim se zadužuje Ministarstvo pravosuđa da izradi prijedlog izmjene tog članka, tako da se izrijekom navede da, u slučajevima kada je Vlada RH tuženik u upravnom sporu, za poduzimanje radnji u sporu može ovlastiti službenu osobu pojedinog ministarstva ili drugog središnjeg tijela državne uprave iz čijeg djelokruga je predmet upravnog spora.

Na zatvorenoj sjednici Zvonimir Vnučec imenovan je vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja policije u Ministarstvu unutarnjih poslova i to od 8. listopada do imenovanja glavnog ravnatelja policije temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Damiru Sabljaku dano je ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova do provedbe javnog natječaja za tu dužnost. (Hina/N.C.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene