Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Foto: Filip Kos/PIXSELL

Ivan Vilibor Sinčić dobio je od Vlade odgovor na pitanje o broju zaposlenih u koncernu Agrokor.


Vlada je odgovorila saborskom zastupniku Ivanu Viliboru Sinčiću na pitanje u vezi s brojem zaposlenih u koncernu Agrokor.

Vezani članci Andrej Plenković na sjednici Vlade Što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama? Vlada usvojila paket mjera za pomoć gospodarstvu Proizvodnja, Andrej Plenković Glas poduzetnika o novim mjerama: "Vrlo su blizu našim zahtjevima, mnogima bi mogle omogućiti da opstanu"

U odgovoru Vlade navodi se kako je prema podacima navedenim u konsolidiranom financijskom izvješću koncerna Agrokor na dan 31. prosinca 2016. godine u koncernu Agrokor bilo zaposleno ukupno oko 58 tisuća djelatnika, a u prvom kvartalu prošle godine, kada su problemi u poslovanju već bili evidentni, značajno se smanjio i broj zaposlenih.

U nastavku pročitajte odgovor Vlade u cijelosti:

"Prema podacima koji su navedeni u konsolidiranom financijskom izvješću koncerna Agrokor na dan 31. prosinca 2016. godine u koncernu Agrokor bilo je zaposleno ukupno oko 58 tisuća djelatnika.

Kroz prvi kvartal 2017. godine, kada su problemi u poslovanju koncerna Agrokor već bili evidentni, broj zaposlenih se značajno smanjio ne samo u krovnoj kompaniji Agrokor d.d. već i u operativnim kompanijama.

Na dan 10. travnja 2017. godine, u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave, u koncernu Agrokor radilo je ukupno oko 52,5 tisuće djelatnika, ukoliko se iz broja zatečenih zaposlenika isključe oni koji su imali potpisane raskide ugovora o radu, ali su još uvijek radili u otkaznim rokovima.

U razdoblju izvanredne uprave, dakle od 10. travnja 2017. godine do 1. siječnja 2018. godine, razlika između broja zaposlenika koji su otišli iz koncerna Agrokor i novozaposlenih u istom periodu u cijeloj regiji je oko 2300 ljudi. Radi se prije svega o smanjenju putem prirodnog odljeva te fluktuacije zaposlenika kojima je istekao ugovor o radu ili su otišli u mirovnu.

Najveće pojedinačno postotno smanjenje zaposlenih u nekoj od kompanija bilo je u krovnoj kompaniji, Agrokoru d.d., gdje je broj zaposlenih prepolovljen i o čemu je izvanredna uprava izvijestila u mjesečnim izvještajima.

Troškovi otpremnina za Agrokor d.d. redovno se objavljuju od listopada prošle godine i oni za period od travnja do prosinca prošle godine iznose gotovo 25 milijuna kuna.

Svi odlasci zaposlenih provedeni su u skladu s kolektivnim ugovorima i zakonskim propisima te uz podršku i suradnju sa sindikatima koji djeluju unutar koncerna Agrokor.
O tome govori izjava predstavnika Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (u daljnjem tekstu: PPDIV), gospodina Šime Oreškovića koju je dao Večernjem listu dana 2. ožujka 2018. godine u kojoj je iznesen stav oko odlazaka iz Agrokora: „.. i u sindikatu PPDIV, kažu kako čitavo vrijeme krize u Agrokoru nije prestao vrijediti kolektivni ugovor sa zaposlenicima. A iako plaće u trgovačkom i poljoprivredno-prehrambenom sektoru u Hrvatskoj, pa ni u Agrokorovih 14 tvrtki, nisu velike, donedavni čelnik PPDIV-a Šimo Orešković objašnjava kako su se sva prava radnika uvijek poštovala, plaće su bile na vrijeme, a i otpremnine za one koji žele otići su stimulativne. – Nije bilo otpuštanja. Posljednjih godinu dana mnogo je ljudi otišlo iz Agrokorovih tvrtki, na stotine, ali za to nije kriv Ramljak nego općenito situacija u Hrvatskoj. Agrokorove kompanije oslanjaju se upravo na profil radne snage kakvu Hrvatska zadnjih godina ubrzano gubi pa u nekim kompanijama, poput Jamnice, i danas imaju otvorene natječaje – rekao je Orešković, ističući kako će, kad krenu sezonski poslovi, situacija s manjkom kvalitetnog kadra biti još teža.“(…) „Nije bilo masovnih otkaza, otišli samo radnici na određeno i oni koji su to htjeli“, kaže Orešković.“

Nadalje, Vlada Republike Hrvatske ističe da je dolaskom izvanredne uprave u svim ključnim Agrokorovim kompanijama poslovanje stabilizirano, likvidnost popravljena i zaposlenost zadržana u najvećoj mjeri.

Dodatno, pored odlazaka zaposlenika u periodu izvanredne uprave, kompanije iz sustava su i zapošljavale nove radnike, kako sezonski tako i za stalno.

U prvom kvartalu 2018. godine Agrokorove kompanije su imale nekoliko otvorenih natječaja za posao, kojima dodatno šire svoje timove i jačaju poslovanje. Radi se o različitim radnim mjestima i profilima zaposlenika.

Zvijezda d.d. je raspisala natječaj za radno mjesto rukovoditelja ključnih kupaca u maloprodaji, dok mStart d.o.o. kao kompanija koja je u kontinuiranoj ekspanziji, ima stalno otvorene natječaje za različite pozicije u segmentu IT-a.

Konzum d.d. ima redovne natječaje za radna mjesta prodavač, mesar, vozač, skladištar i dr. Istovremeno, u Tisku d.d. su otvoreni natječaji za prodavača i dostavljača.

Također, u Jamnici d.d. i Ledo d.d. su u tijeku selekcijski postupci nakon otvorenih natječaja. U Jamnici d.d. za VSS pripravnike za različite funkcije unutar svog poslovanja te Ledo d.d. za specijalistu ljudskih resursa, tehnologa u razvoju, rukovoditelja za ključne kupce i asistenta u tradingu i pripravnika.

Naposljetku, Vlada Republike Hrvatske naglašava da je za ukupnu održivost poslovanja i očuvanje zaposlenosti u koncernu Agrokor ključno postizanje nagodbe, koja je u fokusu svih aktivnosti izvanredne uprave", stoji u odgovoru Vlade uz napomenu da će eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dati potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić.