Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović na sjednici Vlade:

'Ispričavam se na ovom predavanju, ali je potrebno i treba ga ponavljat stalno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Molim one koji se s time olako poigravaju svako malo da shvate posljedice svojih izjava, rekao je Milanović govoreći o tečaju kune.

10:29 - Alen Leverić rekao je da se za pučke kuhinje u Gunji i Drenovcima isporučuje roba vrijedna 4,6 milijuna kuna. Milanović je poručio da 'tko god ima potrebu i nuždu da se koristi pučkom kuhinjom u Gunji i Drenovcima će moći to koristiti'.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Granični prijelaz Uzimao po 200 € Uhićen granični policajac: Pomagao pri ulasku u šengenski prostor, dosjetio se nove metode

'Nikada neće doći u pitanje opskrba pučke kuhinje. Ljudi neće oskudijevati ni u čemu i na proljeće će useliti u svoje kuće', rekao je premijer.

10:27 - Vlada je u četvrtak Saboru uputila negativno mišljenje na prijedlog zastupnika HSP AS Ivana Šimunovića da se građanima Srbije uvedu vize zbog nedjelovanja Srbije u vezi aktivnosti optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja.

 

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objasnila je da se Šimunovićev prijedlog ne može formalno-pravno prihvatiti zbog preporuke Europske komisije iz 2001. godine kojom je Srbija stavljena na popis zemalja čiji građani ne trebaju vizu za prelazak vanjskih granica EU-a. Taj je propis važeći i u Hrvatskoj pa ga se ne može kršiti, kaže Pusić.

Sadržajno, dodaje Pusić, 'krajnje je vrijeme da oni koji još smatraju da je Hrvatska mala, ugrožena zemlja koja se treba braniti, promijene tu psihologiju jer je Hrvatska lider europeizacije jugoistične Europe.'

Vitalni je interes Hrvatske da zemlje regije dosegnu europske standarde u čemu im Hrvatska treba pomagati, kaže ona.

Vlada je danas prihvatila i zaključak o prioritetima Vlade u institucijama EU-a. Prioriteti, koji se odnose na petogodišnji mandat sadašnje Europske komisije, su jačanje konkurentnosti, poticanje zapošljavanja i stvaranja radnih mjesta, te rad na stvaranju energetske unije, kaže ministrica Pusić.

U prioritetima se, dodaje ona, naglašava spremnost Hrvatske za pomoć susjednima zemljama kako bi po istim kriterijima kao i Hrvatska ušle u EU.

Posebno mjesto u prioritetima pripada Bosni i Hercegovini, pri čemu se Hrvatska zalaže za aktivnu EU-ovu politiku spram te zemlje.

Premijer Zoran Milanović dometnuo je da će Vlada i dalje voditi računa o interesima Hrvata u BiH koji su hrvatski državljani, pa onda i državljani EU-a.

'Pomozimo im na konstruktivan način, a ne praznom pričom', rekao je Milanović

 

10:25 - Ministar Ostojić rekao je da je Hrvatska spremna za početak postupka Schengenske evaluacije i dodao da se zahtjev predaje 12. ožujka.

Milanović je rekao da se radi o početku procesa koji će trajati mjesecima.Riječ je o važnoj stvari, proučio je. 'I kao testu zrelosti države i kao mogućnosti vrlo skoro naših građana da putuju po cijeloj Europi kao što putuju po Hrvatskoj', rekao je premijer. Objasnio je da nije toliko bitno je li u ovom trenutku izgrađena neka zgrada.

'Bitnija je organizacija, da dokažete na licu mjesta da ste u stanju raditi ono što u našem slučaju sada rade Slovenci i Mađari', rekao je premijer.

'Neću reći držmo palčeve, nego idemo taj posao ozbiljno raditi sve do kraja', rekao je Milanović.

10:10 - 'Uvodno samo još jednom, što se tiče tečaja kune i stava ove Vlade, tečaj kune je nešto što Hrvatska 20 godina brani i to radi relativno lako. Ogromni je ulog u tome. To radi HNB. Obzirom da smo čuli da neki razmišljaju o rušenju kune u odnosu na euro, ponovit ću dvije stvari, to bi uzrokovalo probleme onima koji su zaduženi u eurima i francima. I još veći problem je stvaranje iluzije da se na taj način može postići konkurentnost hrvatskog gospodastva. To je pogrešno', rekao je premijer Zoran Milanović i nastavio:

'Države koje su to tako radile poput Grčke su za to na kraju platile skupu cijenu. Hrvatska konkurira, naročito u tuizimu, kvalitetom i visokom razinom usluge. Da biste time konkurirali morate puno ulagati', poručio je.

'Imamo dva problema, prvo dugove građana, poduzeća koji istog trenutka rastu. Uvozni proizvodi rastu u cijeni jer Hrvatska je otvoreno gospodarstvo, to postaje skuplje, manje se troši i hrvatsko gospodarstvo je manje konkurentno', rekao je Milanović i dodao da nema puno država koje mogu ponuditi ono što Hrvatska može te da se u turizmu napreduje samo ulaganjem .

'Molim one koji se s time olako poigravaju svako malo da shvate posljedice svojih izjava. Ne se igrati s kunom, tu mantru slušamo već 20 godina, i nećemo nikad krenuti tim putem. To je čak ne populizam, nego temeljno nerazumijevanje izazova hrvatskog gospodarstva i puteva kojima može ići naprijed', rekao je.

'Hrvatska politika i vlada to neće dopustiti. Ispričavam se na ovom predavanju, ali je potrebno i treba ga ponavljat stalno. To su elementarne stvari. Uz sve probleme s kojima se borimo ovo je jedini pravi put. Dakle stabilna kuna, konkurenetnost i ulaganje', zaključio je.

Na dnevnom redu sjednice Vlade bio je prijedlog zaključka o prihvaćanju Izjave o spremnosti za početak postupka Schengenske evaluacije.

Zaključkom Vlade prihvaća se Izjava o spremnosti za početak postupka Schengenske evaluacije i ovlašćuje se ministra Ostojića da Izjavu preda nadležnim tijelima Europske unije radi pokretanja i programiranja schengenskih evaluacija tijekom 2016. godine.

Milanović: Hrvatska 1. srpnja šalje zahtjev za ulazak u Schengen

Predajom Izjave Hrvatska će se formalno deklarirati spremnom za postupke schengenskih evaluacija s 1. srpnja 2015. godine. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene