Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić u petak će u Zagrebu predati spis o kornatskoj tragediji timu sudskih vještaka koji će u roku od četiri mjeseca o tome u pisanom obliku izreći svoje analize i mišljenje.


Uz iskaze brojnih svjedoka, među kojima je i snimka iskaza jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića, spis o kornatskog tragediji dopunjen je i skicama, snimkama i fotografijama djelomične rekonstrukcije kornatske tragedije koja je obavljena 14. prosinca prošle godine na otoku Kornatu, kazao je Ivić.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) U lavinama u Austriji poginulo pet osoba: Muškarac i žena pronađeni su zatrpani u golemoj snježnoj gromadi BiH policija (Foto/Arhiva: AFP) Tragedija u Bosanskoj Kostajnici: Mladić i djevojka pronađeni mrtvi u garaži

Tim vještaka čini šestero stručnjaka, a voditelj tima je stalni
sudski vještak za strojarstvo Miodrag Drakulić. Vještaci, među
ostalim, moraju utvrditi kinetiku i dinamiku požara, brzinu i smjer širenja vatre, visinu i položaj plamena, procjenu oslobođene toplinske energije, toplinsku snagu i raspored temperatura na mjestu stradavanja vatrogasaca. Također bi trebali objasniti i različite stupnjeve opeklina koje su zadobili vatrogasci iako su se nalazili jedan blizu drugoga.

Ivić je kazao kako će nakon što tim vještaka spis proanalizira te napiše svoje mišljenje o nastanku i širenju požara te stradavanju vatrogasaca, i službeno biti završena istraga o najvećoj tragediji u hrvatskom vatrogastvu u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić, nakon višemjesečnog liječenja, trenutačno se nalazi na rehabilitaciji u toplicama u Makarskoj.

Kada spis i mišljenje tima vještaka nakon četiri mjeseca budu dostavljeni Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, ono će odlučiti hoće li podići optužnice ili odustati od njih ili, ukoliko procijeni da je to potrebno, zatražiti dopunu istrage, kazao je Ivić.