Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SBERBANK PROTIV

Agrokoru odobreno zaduživanje za 480 mil. eura: "Ovo je zadnji kredit, tko nakon ovog ne opstane ide u likvidaciju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerovničko vijeće Agrokora dalo je suglasnost izvanrednoj upravi za novo zaduživanje od 480 milijuna eura. Predstavnik Sberbanka bio je protiv takve odluke.

"Danas smo imali Vjerovničko vijeće na kojem smo dobili odobrenje na potpis ugovora o novom financijskom aranžmanu od 480 milijuna eura. Još 50 milijuna eura je odobreno kao robni kredit s refinanciranjem", rekao je novinarima Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor, dodajući da je iznos cijelog aranžmana 530 milijuna eura i da se radi o zadnjem kreditu kojeg će Agrokor podići.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić (Foto: dnevnik.hr) Ne propustite u 19:15 sati EKSKLUZIVNO za Dnevnik Nove TV Mislav Bago s Ivicom Todorićem: "Bio je to tajni sastanak, primili su me k'o mafija'' Daniel Markić (Foto: Dnevnik.hr) Odjeci iskaza bivše potpredsjednice Vlade Uskoku Ravnatelj SOA-e: "Dalić nije mogla niti je tražila sigurnosnu provjeru skupine Borg"

Ukupni kreditni aranžman iznosi 1,060 milijuna eura, od čega je novo zaduženje ukupno do 530 milijuna eura, a ostatak iznosa je namijenjen refinanciranju starog duga.

"Ovaj iznos je zadnji kreditni iznos koji će ova grupacija podignuti u ovakvom obliku i aranžmanu i mislim da je to zadnje kreditiranje koje će firme iz sustava Agrokor dobiti. Ako koja od kompanija nakon ovoga ne bude i dalje imala traženu profitabilnost, mogućnost da sama opstane na tržištu, morat će ići u likvidaciju", rekao je Ramljak, dodajući da sada predstoji vrijeme restrukturiranja, odnosno dogovora oko nagodbe s vjerovnicima.

"Mislim da ulazimo u mirniju fazu u kojoj ćemo morati isplatiti sve obaveze prema dobavljačima i privesti restrukturiranje kraju", rekao je Ramljak.

Potvrdio je da su dobili suglasnost za novo zaduživanje četiri člana Vjerovničkog vijeća, dok je predstavnik Sberbanka bio protiv tog aranžmana. "Ali i dalje pozivam da i on pristupi ovom financijskom aranžmanu s obzirom da će sudjelovanje u ovom financiranju biti ponuđeno svim bankama", rekao je Ramljak.

Prvh 100 milijuna eura očekuje na računu početkom idućeg tjedna i taj će iznos biti korišten za plaćanje zakašnjelih rokova prema dobavljačima. Dobavljačima će biti isplaćeno 150 milijuna eura za dug koji je nastao prije 10. travnja, s tim da će imati i dodatnih 50 milijuna da to aranžiraju kao kredit kroz robu, najavio je Ramljak.

Kredit je na 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto

"Ne znam zašto smo toliko opterećeni tužbama"

Ramljak je najavio i da će 80 milijuna eura ostati na izdvojenom računu do rujna ili listopada. "Vidjet ćemo hoće li nam taj novac trebati. Ako nam bude trebao povući ćemo ga, a ako ne vratit ćemo ga", rekao je Ramljak, dodajući da još ne znaju koliko će mu novca trebati da bi obrtni kapital doveli na pozitivnu stranu da bi mogli nastaviti s redovitim poslovanjem i nastavkom restrukturiranja.

Na tvrdnje predstavnika Sberbanka da ova odluka nije u skladu s lex Agrokorom, Ramljak je rekao da njegovi pravni savjetnici tvrde da jest u skladu. Na pitanje o mogućim tužbama nakon roka što istekne rok od 15 mjeseci, Ramljak kaže da nema kristalnu kuglu. "Ne znam što će biti za 15 mjeseci. Možda će biti tužbi, možda neće. Ne znam zašto smo opterećeni toliko time", kaže Ramljak. 

Marica Vidaković, predstavnica dobavljača, rekla je da će 30 milijuna eura biti namijenjeno za isplatu malih dobavljača koji će biti isplaćeni u stopostotnom iznosu, dok će se za ostalo naknadno dogovoriti kriteriji. 
 

Trgovački sud odbio zahtjev Sberbanka

Tijekom dana je stigla i vijest s Trgovačkog suda u Zagrebu da je odbijen zahtjev Sberbanka kojim se tražilo da se Agrokoru privremeno zabrani ugovaranje kredita uz tzv. roll up model. 

Zahtjev Sberbanka sud je zaprimio u srijedu, 7. lipnja kojim se tražilo donošenje privremene mjere kako bi ta banka osigurala svoje tražbine, a već dan kasnije odlučeno je da se taj zahtjev odbija. 

Najavljivao se kredit od 400 milijuna eura

Ranije se najavljivalo da bi Agrokor trebao podići kredit od 400 milijuna eura kako bi osigurao daljnje financiranje. 

Prema tim najavama 20 posto tog iznosa, odnosno 80 milijuna eura, išlo bi za vraćanje starog duga prema dobavljačima. Već se ranije spekuliralo da je i dobavljačima ponuđen i tzv. roll up model što su oni i zahtijevali ocijenivši da je nepošteno da ga banke dobiju a oni ne.

Tražili su da se model primijeni i na sve dobavljače koji su, kako su naglasili, temeljem povjerenja nastavili isporučivati robu Agrokoru nakon 10. travnja.

Roll up model za dobavljače znači odobravanje robno novčanih kredita. Jedan od prijedloga bio je da se za podmirenje duga prema dobavljačima izdvoji 50 posto novog kredita. 

Upitan je li točno da roll up model nije u skladu s Agrokorom, ministar financija Zdravko Marić je u četvrtak prije podne tek je kratko poručio kako to treba provjeriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene