Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticanje na nasilje i mržnju

Vjeroučitelju čija je snimka šokirala javnost određen istražni zatvor

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Vjeroučitelju Krešimiru Bagariću koji je na satu pozivao na strijeljanje Vesne Pusić i Stipe Mesića određen je istražni zatvor.

Zagrebačkom vjeroučitelju Krešimiru Bagariću određen je istražni zatvor zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju, objavilo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Blaženka Valentina Mandarić (Foto: Pixell) TRI UVJETA Glasnogovornik suda objasnio kada bi se snimka vjeroučitelja mogla tretirati kao dokaz na sudu Bibilija (Foto: Dnevnik.hr) Snimili ga učenici Vjeroučitelj Bagarić koji je pozivao na strijeljanje pušten iz Remetinca

Snimka s njegovog sata vjeronauka u zagrebačkoj osnovnoj školi Matija Gubec šokirala je javnost nakon što je u njoj između ostalog pozivao na strijeljanje Vesne Pusić i Stipe Mesića nakon presude šestorci iz BiH.

Bagarić je ispitan zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju.

"Izazivanje netrpeljivosti i spremnost na nasilno ponašanje"

"Postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 29. studenog 2017. od 14,00 do 14,45 sati tijekom nastave vjeronauka u osmom razredu jedne zagrebačke osnovne škole, svjestan svog utjecaja i autoriteta kao nastavnika; u nakani izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti; podučavajući djecu kao vjeroučitelj iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima spomenute nacionalnosti i vjeroispovjesti. Osnovano se sumnja da je time nametao učenicima iznesene stavove te izazivao osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti", navodi se u priopćenju DORH-a.

Nadbiskupija se ogradila

Podsjetimo, nakon što je snimka s njegovog sata objavljena na portalu Index, pokrenuta je procedura izvanrednog otkaza, a njegove izjave osudila je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Zagrebačka nadbiskupija ogradila se od njegovih stavova.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene