Svaki peti Hrvat zarađuje manje od 3500 kuna na mjesec. Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku o strukturi zaposlenih prema visini isplaćene prosječne neto plaće.

Galerija


Više od polovice građana ima manje od 6 tisuća kuna, odnosno manje od prosječne plaće, dok s druge strane više od 10 posto ima primanja veća od 12 tisuća kuna.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Plenković odgovorio Predsjednici: "Ne može Vlada sad dekretom odrediti da plaća bude minimalno 1000 eura" Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Predsjednica hvali promjene, no poručuje: "Misli li bilo tko da itko može normalno živjeti s 3000 kuna plaće?"

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava da u usporedbi s visokim cijenama čak trećina građana živi na rubu siromaštva.

"Nešto nam je jeftinija struja, nešto jeftiniji nam je plin. Međutim, sve drugo nam je tu negdje, nerijetko čak i skuplje, a plaće dosežu po prilici trećinu prosječne plaće u Europi, nekada čak i niže. Dakle, vrlo je jasno da je siromaštvo duboko zakoračilo u Hrvatsku", rekao je Sever.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o strukturi zaposlenih (FOTO: Vijesti Nove TV u 14 sati)
Podaci Državnog zavoda za statistiku o strukturi zaposlenih (FOTO: Vijesti Nove TV u 14 sati) (Foto: FOTO: screenshot/Vijesti u 14 sati)