Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi model

Visinu minimalca odsad će određivati Vlada uredbama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je predložila da se iznos minimalne plaće ubuduće određuje uredbama kako bi se zbog teškog gospodarskog stanja očuvao standard građana.

Prijedlog Zakona o minimalnoj plaći, po kojem bi iznos minimalne plaće Vlada donosila uredbom, prihvaćen je danas na sjednici Vlade na kojoj je istaknuto da se taj prijedlog donosi s ciljem zadržavanja standarda radnika.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je kako su u primjeni zakona iz 2008. uvidjeli nekoliko problema te da sustav treba urediti na drugi način, a s time se, kaže, slažu i socijalni partneri. "Vlada uredbom treba donositi iznos minimalne plaće, neprosredno pred donošenje svih drugih parametara, kao što je i državni proračun krajem godine, uz konzultacije sa socijalnim partnerima", kazao je Mrsić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna Prešla 3.000 kuna Vlada podigla minimalnu plaću za 32,83 kune

>> 'Ja sam tražio povišice, licemjerima ponavljam da je puno više plaća sniženo'

Rekao je da su mislili i na probleme u pojedinim industrijskim granama zbog niske akumulativnosti pa su zakonski predvidjeli mogućnost da se u kolektivnim ugovorima ugovori niža razina minimalne plaće koja ne smije iznositi manje od 95 posto iznosa koji vrijedi za ostale zaposlene u Hrvatskoj.

Vlada će stoga, nakon donošenja tog zakona, donijeti i uredbu o minimalnoj plaći za 2013. i sve ostale godine. "Smatramo da ćemo na taj način zaštititi standard radnika i ne dopustiti da minimalna plaća bude ispod praga siromaštva", kazao je Mrsić.

Mijenja se i Zakon o HBOR-u

Vlada je danas predložila i izmjenu Zakona o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) kojom se povećava broj članova Nadzornog odbora HBOR-a sa devet na deset i to za ministra koji je nadležan za regionalni razvoj i fondove EU.

"U idućim godinama najveći dio hrvatskog udjela u financiranju projekata nastojimo provući kroz HBOR i mislim da nam je tu ministar potreban", kazao je ministar financija Slavko Linić i dodao da će to biti ministar poduzetništva i obrta.

Manje od četvrtine revizija dobilo bezuvjetno pozitivnu ocjenu

Ministar Linić je iznio i podatke o obavljenim revizijama u 2011., kao i godišnje izvješće o državnim potporama za tu godinu. Prema njegovim riječima, od 447 financijskih revizija samo 22,6 posto dobilo je bezuvjetnu ocjenu. To znači, rekao je, da je bilo puno propusta i da se mora bolje paziti na javni novac.

Izvijestio je da je 2011. država uplatila više od devet milijardi kuna potpora, što čini 2,7 posto BDP-a, dok je u EU prosjek jedan posto, a u eurozoni 0,5 posto. To je, naglašava, jedan od glavnih razloga visokog proračunskog deficita i pokazatelj da se mora imati drugačiji pristup prema sektorima kao što su brodogradnja, željeznica i poljoprivreda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene