Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanska Beta objavila

Više od 400 hrvatskih zatočenika logora u Nišu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 400 hrvatskih civila i vojnika, od kojih je najmanje jedna osoba preminula, držala je nekadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA) u zatvoreničkom logoru u Nišu, prenosi srbijanska agencija Beta, pozivajući se na Balkansku regionalnu istraživačku mrežu (BIRN).

Riječ je o mreži sedam nevladinih organizacija na Balkanu, koja se bavi medijskim razvojem i poticanjem istraživačkog novinarstva, a ima suradnike u BiH, na Kosovu, u Makedoniji, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić U srbijanskim logorima Mlinarić svjedočio na suđenju majoru JNA: "Vojnici su me tukli, od batinanja sam pao". Ovaj mu se smijao u lice Ilustracija Nitko nije ozlijeđen Novi napad nožem u osnovnoj školi u Srbiji: Reagirala interventna policija

Prema tvrdnjama svjedoka, zatvorenički logor za hrvatske zarobljenike postojao je od sredine studenog 1991. do kraja veljače 1992. godine i bio je jedan od najgorih kroz koji su hrvatski zatvorenici prošli u Srbiji, navodi se te dodaje kako je, prema podacima hrvatske Komisije za nestale i zatočene osobe, u Nišu bilo više od 400 hrvatskih vojnika i civila.

Po riječima predsjednika te komisije Ivana Grujića, najmanje 477 hrvatskih državljana prošlo je kroz sustav razmjene u Nišu, gdje su bili zarobljeni u vojno-istražnom zatvoru i kazneno-popravnom domu, a gdje su uglavnom premješteni nakon što su 1991. godine zatvoreni logori u vojvođanskim mjestima Stajićevu i Begejcima.

Grujić dodaje kako su na prostoru bivše Jugoslavije 1991. i 1992. godine postojali logori i zatvori koji su činili jedinstven sustav pod zapovjedništvom JNA, a bilo ih je, kako kaže, u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te na okupiranom području Hrvatske.

Iz tih zatvora je, kako se ističe, po navodima hrvatske Komisije, od prosinca 1991. do kolovoza 1992. godine razmijenjeno ukupno 7666 osoba, od čega 219 maloljetnika, 932 žene i 424 osobe starije od 60 godina, pri čemu je bilo 46 posto civila i 52 posto vojnika, dok za ostale nije utvrđen status.

'U svim tim zatvorima u Srbiji bilo je psihičke i fizičke torture bez izuzetka', dodaje Grujić.

21 hrvatski zarobljenik ubijen u srbijanskim logorima

Također se dodaje kako Županijski sud u Osijeku tvrdi da je najmanje 21 hrvatski zarobljenik ubijen u srbijanskim logorima za zatvorenike, kao i da je Ministarstvo obrane Srbije istražiteljima BIRN-a priopćilo kako nema nikakve informacije o postojanju zatvora bivše JNA za hrvatske zarobljenike u Nišu.

Na temelju zahtjeva za dostavljanje informacija od javnog značaja, to ministarstvo je navelo kako na temelju odgovora dobivenih iz nadležnih jedinica Ministarstva obrane i Vojske Srbije ne raspolažu traženim podatcima.

Po riječima predsjednika srbijanske komisije za nestale osobe Veljka Odalovića, na niškom novom groblju srpnja 2010., ekshumacijom izvedenom na zahtjev hrvatske Komisije za nestale i zatočene osobe, otkriveno je 10 tijela.

Nesporno je utvrđeno da je riječ o jednoj od osoba iz Hrvatske koje su 1991. godine bile u sabirnim centrima na teritoriju Srbije i dio njih je bio privremeno smješten u Nišu', kazao je Odalović.

Po njegovim riječima, identificiran je Petar Mesić, s hrvatskog popisa nestalih osoba, dok je za ostalih devet osoba, pokopanih bez osobnih dokumenata, obdukcija u tijeku te nije jasno potiču li i one iz Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene