Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za usne polizati

Više od 10.000 ljudi pohrlilo je u jednu istarsku općinu, doznajte što ih je privuklo: "Imamo što za pokazati"

Aktualno Galerija Goran Baćac, vinar - 3 Goran Baćac, vinar - 3 Foto: DNEVNIK.hr Degustacija vina, posjetitelji Degustacija vina, posjetitelji Foto: DNEVNIK.hr Lina Dollar, reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Goran Baćac, vinar - 2 Goran Baćac, vinar - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Baćac, vinar - 1 Galerija 1/5 >>
Svi su putevi u ponedjeljak vodili u Gračišće. Nakon tri godine stanke – na velika se vrata vratila izložba vina.

"Toče se zadnji decilitri. Uskoro će se konobe zatvoriti, ali zabava se neće zaustaviti. Organizatori su rekli da nisu očekivali toliko ljudi. Procjenjuje se da je Gračišćem danas prošlo više od 10.000 ljudi", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Goran Baćac, vinar i član ocjenjivačke komisije, prokomentirao je u Dnevniku Nove TV ovogodišnju izložbu vina u Gračišću.

"Berba 2022. je bila jako zahtjevna, ali vina su odlična i to je pokazala današnja izložba. Prošle godine je bilo puno sunca tako da su alkoholi veliki. Malvazije su od 13 do 14,5. što je jako dobro. Moćna su i harmonična. Vinari su jako zadovoljni. Crna vina su isto odlična. Kiseline su im nešto malo više jer nije bilo kiše. Njihovo vrijeme tek dolazi", rekao je Baćac.

Pročitajte i ovo Chicha Chicha non grata "Stvara glupane i nasilnike": Zabranjeno piće od kojeg Kolumbijci nisu odustajali ni pod cijenu zatvora

Osvrnuo se na prošlu godinu. "Bila je suša, vinari su bili u panici, ali nas je krajem osmog mjeseca spasila jedna kiša. Druga je došla početkom devetog mjeseca. Prinos je bio 20 posto manje nego obično. Sunca nije falilo", prisjetio se.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porast naoblake Dio zemlje zahvatila promjena vremena: U nekim dijelovima padala tuča, bilo je i snijega

Priznaje da su prisiljeni dignuti cijene. "Morali smo svi dignuti cijene, sve je išlo gore. Prisiljeni smo dignuti cijene, ali ne puno, da budemo u okvirima što je prihvatljivo za vinoljupce. Neće biti skupa vina", rekao je Baćac.

Misli da su istarska vina jako dobra pozivnica turistima. "Istra se geografski nalazi na jako dobroj poziciji. Imamo more, sunce, što nam dozvoljava da radimo ne kvalitetna, nego vrhunska vina. Svake godine vinari sve više ulažu. Imamo što za pokazati", prokomentirao je Baćac.

A vole li stranci više bijela ili crna vina, Bećac spremno odgovara - bijela. "Kad kažeš Istra, odmah je tu malvazija", zaključio je.

 

Više o izložbi vina pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene