Prvi, neslužbeni rezultati državne mature bit će objavljeni u srijedu u podne. Novinarka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak, razgovarala je s Vinkom Filipovićem, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Galerija Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a Prijamni ispiti prijamni ispiti +1 Prijamni ispiti

Prvi, neslužbeni rezultati državne mature bit će objavljeni u srijedu  u podne. Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja otkriva je li krizna 2020. ostavila traga i na rezultate. Podsjetimo, najgori rezultati u povijesti mature bili su 2019. godine i tada je gotovo 9000 učenika palo maturu, gotovo svaki četvrti maturant. 

Vezani članci Najpoželjinij fakulteti - 5 Za sve je kriv holivudski spektakl? Poznato je koji su studiji najpopularniji među maturantima: U top 10 ove godine i jedno iznenađenje Pisanje mature, ilustracija Osoblje će dežurati uz maturante u samoizolaciji, našao se način da i oni COVID pozitivni upišu fakultet

"S obzirom na okolnosti u zadnje dvije godine, dakle štrajk i korona, rezultati su poprilično ohrabrujući. Puno maturanata biti će zadovoljnije ove godine od 2019. godine. Sutra će biti objavljeni rezultati, ali mogu reći da od tri obavezna predmeta i četiri najzastupljenija izborna predmeta, u četiri predmeta ove godine su rezultati bolji, a u ova tri su nešto malo lošiji", rekao je Filipović i dodao da je trojka za maturu uobičajen prosjek koja vrijedi i za ovu godinu. 

"Od prve mature, pa do ove godine trendovi su vrlo prepoznatljivi i mogu reći da imaju zakonitosti gotovo za svaki predmet", rekao je. 

Komentirao je rezultate za matematiku i prag od 25% koji maturanti moraju prijeći za dvojku. "U zadnje četiri godine za višu razinu matematike prag je bio 25%, u zadnjih devet godina također, a podsjetit ću da je u prvoj godini prag bio 21%. Teško je očekivati neke pomake, ali ohrabrujuće će biti i za matematičare", rekao je Filipović. 

Ugodno je iznenađen rezultatima mature s obzirom na potres i koronu. "Naše Ministarstvo je napravilo odličan potez što je 90% nastave maturanata bilo u školi i vjerujem da je to doprinijelo boljim rezultatima". 

Maturanti u samoizolaciji ove su godine pisali testove u učionicama. Samo je 7 maturanata na ispit došlo iz samoizolacije, a sindikati su se bunili zbog ovakve odluke. 

"Taj stav Sindikata je bio potpuno nepotreban. Ti učenici su pod posebnim mjerama polagali maturu", rekao je zaključno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju