Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najzanimljiviji podaci

Objavljeni detaljni rezultati državne mature: Otkrivamo koja je županija najbolja, kakva je podjela po spolu...

Državna matura, ilustracija
Državna matura, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Danas su u aplikaciji ŠeR - Školski e-Rudnik (Vol. 3) objavljeni rezultati državne mature za prošlu školsku godinu. Osim gimnazijskih rezultata od sada su dostupni i rezultati učenika strukovnih i umjetničkih programa, a mi smo prošli kroz rezultate i izvukli najzanimljivije podatke.

Osim detaljnih podataka, u aplikaciji ŠeR - Školski e-Rudnik (Vol. 3) objavljeni su i najzanimljiviji detalji vezani za ovogodišnju maturu.

Jedan je od njih da je 12 učenika u svojim srednjim školama iz nekog predmeta imalo ocjenu dovoljan (2), a A razinu mature iz istog predmeta položilo je s odličnim. Pritom su tri takva slučaja zabilježena kada je u pitanju Hrvatski, a devet kada je u pitanju Engleski jezik.

S druge strane, zabilježeno je da je 1035 učenika na kraju školske godine iz nekog predmeta imalo 5, no na A razini iz istog predmeta dobili su 2. Takvih je 588 slučajeva zabilježeno kada je u pitanju Matematika, 390 za Hrvatski, a 83 za Engleski jezik.

Osim toga, objavljeno je i da je ove godine 165 učenika dobilo 5 iz A razine za sva tri obvezna predmeta. Time je oboren rekord iz školske godine 2014./2015., kada su to postigla 142 učenika.

Odabir predmeta po spolu

Zanimljiv je i odabir obveznih predmeta po spolu. Naime, dok je gotovo 82 posto učenica izabralo A razinu Hrvatskog, isto je učinilo samo 43 posto učenika. Nešto je manja razlika kada je u pitanju A razina Engleskog, koju je pisalo 67 posto učenica i 56 posto učenika.

Međutim, učenici su u većem postotku pisali A razinu matematike, izabralo ju je njih 37 posto u odnosu na tek 27 posto učenica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poplava odlikaša Stiže novost za učenike osnovnih škola: Za upis u srednju školu od iduće godine moraju položiti - malu maturu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U više od 350 škola Državna matura i službeno završila, NCVVO zadovoljan: ''Nikad izazovnija matura uspješno je provedena''

Slične se razlike vide i kada su u pitanju izborni predmeti. Tako je 55 posto učenika pisalo Fiziku, dok je isto učinilo 32 posto učenica. Informatiku je pisalo 26 posto učenika i tek nešto manje od pet posto učenica.

Državna matura, ilustracija Izbor predmeta po spolu (podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja) (Foto: DNEVNIK.hr)

S druge strane, 32 posto učenica pisalo je Biologiju, dok je isto učinilo 14 posto učenika. Mnogo veća razlika može se primijetiti kada je u pitanju Psihologija, koju je pisalo 26 posto učenica i tek četiri posto učenika.

Bolji prosjek ocjena nego prošle godine

Većina je učenika, kao i proteklih godina, odabirala više razine iz Hrvatskoj i Engleskog, a nižu iz Matematike. Prosjek ocjena iz tih predmeta nešto je viši nego što je bio slučaj proteklih godina, što je očekivano jer je ove godine zbog zatvaranja školi uzrokovanog epidemijom, na maturi bilo i manje gradiva.

To se pogotovo vidi kada su u pitanju strukovne škole i prosjeci iz Hrvatskog jezika. Dok je prošle godine ne A razini prosjek bio 2,21, a na B razini 2,08, ove godine je prosjek na A razini 2,56, dok se na B razini popeo na 2,36.

Kada su u pitanju ocjene po županijama, A razinu Matematike najbolje su napisali učenici Međimurske županije, gdje je prosjek 2,57, dok su B razinu s prosjekom od 2,47 najbolje napisali zagrebački učenici.

A razina Hrvatskog najbolje je napisana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosjek ocjena 3,07, a B razina u Zagrebu, gdje je prosjek 2,49. Što se tiče Engleskog jezika, A razina najbolje je napisana u Međimurskoj županiji, gdje je prosjek 4,07, dok je B razina najbolje napisana u Istarskoj, gdje je prosjek 3,28.

Više podataka o ovogodišnjoj maturi možete pronaći na ovom linku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene