Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor Sindikata

'Ova vlast mora građanima položiti račun na prijevremenim izborima!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas je sa svog sabora ponovno Vladu upozorio da njezina politika urušava sustav znanosti i visokog školstva i da se treba odlučno suprostaviti toj štetnoj politici, uz poruku da su i prijevremeni izbori realna opcija.

Vodstvo sindikata upozorilo je da se potkopavaju sindikalna prava i kolektivno pregovaranje, uključujući i pravo na pravednu plaću i ugovaranje cijene rada. Kriza je izlika za udar na socijalnu državu, socijalna prava i sindikate kao jedinu organiziranu snagu koja se u stanju boriti za očuvanje europskog socijalnog modela. Posljedica takvog odnosa vlasti su ultimatumi, socijalni sporovi, izostanak kompromisa i dijaloga koji razorno djeluje na mogućnost konsenzualnih rješenja na izlazak iz krize, rečeno je na saboru.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

Predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić prenio je ogorčenje sindikalnog članstva budući da resorni ministar Željko Jovanović na dan štrajka u četvrtak ni jednom riječju nije spomenuo sustav znanosti i visokog školstva, nego se bavio unutarnjopolitičkim razračunavanjima u SDP-u vodeći brigu o svojoj političkoj karijeri. To je jedino što ga zanima, ocijenio je Ribić.

Jovanović, kaže, ne zanima sustav, kako što ni premijera Zorana Milanovića ne zanima što se događa u ministarstvima, već isključivo održanje na vlasti. "To je sirova nezajažljiva želja za vladanjem bez ikakvog pokrića i rezultata, jer deseti kvartal za redom BDP pada. Stoga, ova vlast mora građanima položiti račun na prijevremenim izborima", rekao je Ribić dodavši kako upozoravaju da "klika upravlja državom na štetu naroda".

"Sukob unutar vlasti pokazuje da je to sukob raznih klika unutar neoliberalnoga, a ne socijaldemokratskog koncepta. Taj sukob neće ništa donijeti građanima", poručio je Ribić najavivši da treba sagledati i mogućnost radikalnijeg sindikalnog djelovanja. Nametnuti neoliberalni koncept kojeg zanima samo kresanje troškova, a koji vlast sustavno provodi, neće donijeti napredak, kazao je.

Napokon znamo - 'Bio je to spoj neželjenog djeteta!'

Napomenuo je da zbog takve politike vlasti i izostanka socijalnog dijaloga i udara na sindikate na sabor nisu ni pozvali predstavnika izvršne vlasti.

Govoreći o raspoloženju u vezi s održanim štrajkom, rekao je da će danas o tome prodiskutirati te da će o tome stav imati idući tjedan, rekao je Ribić. Napomenuo je da imaju nekoliko rezolucija, zahtijevaju i prijevremene izbore, a provest će unutarnje izbore za Veliko vijeće i novog predsjednika sindikata.

Upitan o bojazni da bi zbog mogućih radikalnijih sindikalnih akcija štete mogli imati studenti, Ribić je rekao da studenti moraju razumjeti da sudjeluju zajedno s nastavnicima u borbi za zajedničke interese i da "smo suradnici u radnom procesu". Prema izjavama koje su davali, vidimo da podržavaju svoje profesore, ustvrdio je Ribić.

Potpredsjednik Sindikata Igora Radeka upozorio je da je situacija u sustavu znanosti i visokog obrazovanja značajno lošija od prošlog sabora, prije četiri godine, zbog nebrige vlasti dolazi do nefunkcioniranja sustava i potrebni su ozbiljni iskoraci. No, na djelu je opća nespremnost za reformu sustava kako bi bio optimalan i produktivniji, upozorio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene